Erbil'den Bağdat'a referandum sonuçlarını 'dondurma' önerisi

Erbil'den Bağdat'a referandum sonuçlarını 'dondurma' önerisi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Bağdat'a 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunun sonuçlarını 'dondurmaya' hazır olduğunu ileterek diyaloğa başlama ve ateşkes yapma önerisinde bulundu.

IKBY'den yapılan yazılı açıklamada, "Irak ve Kürdistan'ın karşı karşıya bulunduğu tehlikeli durumun Iraklı güçlerle Peşmerge arasında çatışmaya sevk etmemesi için herkes tarihi sorumluluk yükleniyor. Irak güçleriyle Peşmerge arasında bugüne kadar yaşanan çatışmalar iki taraftan da kayıplar verilmesine neden oldu ki bu kanlı bir savaşa da yol açabilir ve Irak'ın bileşenleri arasındaki sosyal dokuyu dağıtabilir" ifadelerine yer verildi.

DİYALOG VE ATEŞKES ÇAĞRISI

Açıklamada, IKBY ve Irak halkının çıkarları göz önünde bulundurularak, Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna, 'ateşkesin sağlanması ve IKBY'deki tüm askeri operasyonların acilen durdurulması, 25 Eylül'de yapılan referandum sonuçlarının dondurulması ve IKBY ile merkezi yönetim arasında Irak Anayasası temelinde diyaloğa başlanması' önerisi sunuldu.
Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkişkiler tartışmalı bölge Kerkük dahil IKBY'de yapılan bağımsızlık referandumun ardından gerilmişti. Bu ay Bağdat Haşdi Şabi milisleri ile birlikte Kerkük'ün kontorlünü almak için operasyon yapmış, Peşmerge direnmemişti.

İRAN BAŞMAK SINIR KAPISINI AÇTI

Diğer taraftan IKBY ile İran arasındaki Başmak Sınır Kapısı'nın yeniden ticari geçişlere açıldığı belirtildi.
Süleymaniye Ticaret Odası Başkanı Sirwan Muhammed, yaptığı açıklamada, 10 gün önce ticari geçişlere kapatılan IKBY ile İran arasındaki Başmak Sınır Kapısı'nın Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine tekrar açıldığını söyledi.

Muhammed, Süleymaniye vilayetinde yer alan bir diğer sınır kapısı Pervazhan'ın da kısa süre içinde açılma kararı alındığını ifade etti.

İran, IKBY'ye açılan Erbil vilayetindeki Hacı Omeran ile Süleymaniye'deki Seyranbend, Pervezhan ve Başmak Sınır Kapılarını 15 Ekim'de Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine tüm ticari geçişlere kapatmıştı.