Yeni sistemin ilk MGK toplantısı sona erdi; 5.5 saat sürdü... ABD'ye sert sözler

Yeni sistemin ilk MGK toplantısı sona erdi; 5.5 saat sürdü... ABD'ye sert sözler

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hayata geçmesinin ardından, yeni yapısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk kez MGK toplantısı yapıldı. 

5.5 saat süren toplantıdan sonra yazılı açıklama yapıldı. MGK  bildirisinde, ABD tarafından Türkiye'ye karşı kullanılan tehdit dilinin ilişkilerine saygısızlık olduğu ve asla kabul edilemeyeceği belirtildi.

MGK tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD'nin tehdit dili asla kabul edilemez. Stratejik ortaklığa telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir."

"Türkiye yükümlülüklerine bağlıdır, ülkemizin haklarına saygı duyulması beklenilmektedir."

"ABD ile Münbiç konusunda sağlanan mutabakat Suriye meselesinin çözümüne önemli katkı sağlayacaktır."

"FETÖ, PKK, PYD/YPG ve DEAŞ'la mücadele devam edecektir."

Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesi MGK'de Başbakanlık Müsteşarı unvanıyla yer alan Fuat Oktay, bu kez Cumhurbaşkanı Yardımcısı unvanıyla bulunuyor.

Daha önce toplantılarda Genelkurmay Başkanı sıfatıyla yer alan Hulusi Akar bu toplantıya Milli Savunma Bakanı olarak katıldı.

Geçmiş dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı olarak MGK'ye katılan Orgeneral Yaşar Güler, bu kez Genelkurmay Başkanı bulunuyor.

Öte yandan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ise ilk kez MGK toplantısına katıldı.

GÜNDEM

Toplantıda, FETÖ' ve PKK başta olmak üzere terörle mücadele, Suriye'deki son gelişmeler ve ABD ile yapılan Münbiç anlaşmasındaki son durum ele alınacak.

MGK'nin önemli gündem maddelerinden birinin de ABD Başkanı Donald Trump ile Yardımcı Mike Pence'in, Papaz Andrew Craig Brunson'un yargılanması üzerinden Türkiye'ye yaptırımda bulunacaklarına dair sözlerinin olması bekleniyor.