İki gol atarken, bir gol yemek

Yerel tohumun korunmasını amaçlayan bir etkinliğe katılıyoruz. Konuşma masasının üzerinde plastik şişelerde su görüyoruz. Daha sonra, bütün katılımcılara zararlı plastik tabaklar içinde sıcak yemek ikram ediliyor. Bir hegemonyadan kurtulmak için uğraşılırken, başka bir hegemonyaya boyun eğilinmiş oluyor. Böylelikle; iki gol atılıp, bir gol yeniliyor. Halbuki; bu etkinliğe katılanlar suyun ticarileşmesine de, halkın zararlı plastik kaplarda yiyecek tüketmesine de karşılar. Başka bir gün ise aynı kuruluş; diyelim ki, belediye; örneğin zararlı plastiklerle ilgili bir etkinlik yapıyor. Ortalıkta plastik kaplar görünmüyor, ancak bu defa da hibrit domateslerle hazırlanmış sandviçler ikram ediliyor.

Bir de plaket sorunu var. Düzenleyiciler çoğu zaman ne yapıp edip her konuşmacıya ve daha birçok kişiye pahalı plaketler veriyorlar. Bu harcanan paralar daha iyi işler için harcanamaz mı? Olaylara bütüncül bakmak zorundayız. Yoksa, bu etkinlikleri yapanların toplumda olumlu bir etki yaratmaları hayli güç oluyor.
Torbalı’da yapılan ilk tohum takas şenliğini hatırlıyorum. Belediyeye plastik kap kullanılmamasını önermiş idik.

Hazırlanan keşkek, yerel bir yemek şirketi tarafından porselen tabak ve metal kaşık ile servis edilmişti. Tabakları toplayıp gittiler. İstenirse yapılabiliyormuş. Karton tabaklar da kullanılabiliyor. Biraz daha pahalı. Ancak gönlümüz karton kullanılmasından da yana değil. Artık porselen tabaklar çok ucuzladı.
Panellerde yerli tohumdan üretilen sebzelerin sağlığa olan olumlu katkılarını konuştuktan sonra, zararlı plastik kaplarda verilen yemek ve içecekler katılanlara hiç iyi bir mesaj vermiyor. İzmir’de köy veya ilçelerde yapılan bazı etkinliklerde, köylü kadınların hazırladığı çok lezzetli gözlemeler veya zeytinyağlı yemekler gayet sağlıklı koşullarda ikram edilebiliyor. Para da yerel halkta kalmış oluyor.

Bu tür hegemonyayı sorgulayan etkinliklere katılanlar, holdinglerin beş yıldızlı otellerde düzenlediği etkinliklere katılanlardan daha lezzetli ve daha sağlıklı yiyecekler yiyebilir. Sularını da cam bardaklarda içebilirler. Bunlar çok zor değil. Katılanlara, daha güzel bir dünyanın kısmen de olsa şimdiden gerçekleştirilebileceğini anlatmış oluruz. İki gol attıksa, bir gol yemeyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar