İş akdimi tek taraflı fesih edebilir miyim?

Merhaba İrfan Bey

Meslek kolumuz IT, çok uluslu bir firmada çalışmaktayım. Firma yetkilileri operasyon işinin doğası gereği fazla mesai yapılabileceği ve bunu serbest zaman olarak kendimizin ayarlayabileceğini ilettiler ve 1 Nisan itibarı ile fazla mesailerimizin yıllık pirime yansıtılacağını söylediler ( tabi ki miktar belirsiz şirket ne kadar çok kazanırsa bizde kazacakmışız.) Bu arada serbest zaman kullanımı ile ilgili de bir ölçüt yok yani nöbet tutuğumuz bir hafta fazladan X saat çalışabiliriz ama bunun talep edeceğimiz bir yer yok. Bu değişiklik sonrası veya öncesi benim iş akdimi tek taraflı fesih etmem mümkün olur mu ihbar yükümlülüğü olmadan. Bunu yazılı belge olarak verdiler ve 1 Nisan sonrası geçerli olacağını ilettiler öncesi böyle bir şey yapmam beni etkiler mi?

Çok teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz,


Öncelikle serbest zaman kullanımı konusunu açmamız gerekiyor sanırım. İş kanununda serbest zaman kullanımı şu anlama geliyor. İşveren işçiye yaptırdığı fazla mesaiyi ücret olarak ödemeyip bu mesainin karşılığında ona izin verirse bu izine serbest zaman deniliyor. Tabi ki serbest zaman işçiye dayatılamıyor yani işçinin bu konuda işverenden gelen teklifi kabul etmesi gerekiyor. Şimdi siz hem serbest zaman kullanımından hem de fazla mesainin prim olarak yani bir tür ücret olarak size ödeneceğinden söz ediyorsunuz burada bir karmaşa var sanırım ona açıklık kazandırmak gerek. Yani hem serbest zaman kullanımı hem fazla mesai ücreti olmaz.
Diğer taraftan işverenin iş sözleşmesi veya çalışma koşullarında bir değişiklik yapmak istediğinde bunu işçiye teklif edip 6 işgünü içinde işçiden yanıt alması gerekiyor. Yani değişiklikler tek taraflı bir kararla uygulanamıyor. İşçinin kabul etmediği değişiklikler işçiyi bağlamaz. Ancak işverende bu değişikliklerin gerekli olduğu gerekçesiyle tazminatını ödemek koşulu ile işçinin işine son verebilir.

İyi günler

İşveren zam yapmıyor

Merhabalar Hüseyin Bey


Çalıştığım şirkette maaşlarımız 1650 TL civarında ama işveren sigortalarımızı asgari ücret üzerinden ödenmekte yeni yıl girdiğinde yeni zam yılı da girmiştir konuyu işveren kendi istediği gibi yorumlayıp kendi istediği zammı yaptı fakat bizim sırtımıza yüklediği sorumluluk alınan maaşa göre çok fazladır. Bu şirkette 10 yıldan beri çalışmaktayım toplam ödenmiş prim gün sayım 4000 gün olmuştur buna göre işimden ayrılmak istemem le haklarımı kaybeder miyim veya neleri talep edebilirim, Konu ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum.

Saygılar

Merhaba Sayın okuyucumuz,


Öncelikle işyerlerinde ücretlere zam konusu eğer iş sözleşmesinde bu konuya ilişkin bir madde yer almıyorsa işverenin inisiyatifinde olan bir konudur. Bu nedenle işçiye işverenin zam yapmaması tek başına bir işten ayrılma nedeni değildir. Bu konuda işçi bakımından haklı fesih sebebi ayrımcılık söz konusu olduğunda gündeme gelebilir. Yani işveren keyfi olarak diğer işçilere zam yapıta bir işçiyi ve/veya bir gurup işçiyi bu zamdan hariç tutarsa işçi bunu kanıtlamak suretiyle haklı fesih hakkını kullanabilir. Diğer taraftan işçinin ücretinin gerçek değerinden gösterilmemesi yine İ.K. 24/2. madde çerçevesinde işçi bakımından haklı fesih nedenidir. Ayrıca yine halen yürürlükte olan eski iş kanununu muzun 14. maddesi gereği 15 yıldan beri sigortalı olup 3600 prim ödeme günü sayısını tamamlayanlar (bu durumu SGK'dan alacakları belge ile kanıtlamak suretiyle)isterseler işyerlerinden ayrılarak kıdem tazminatlarını talep edebilirler.

İyi günler

Fazla mesai hesaplaması doğru mu?

İyi günler İrfan Hocam


Ben sabah 08.00 akşam 18.00 öğlen 1 saat mola yaparak günde 9 saat net olarak çalışıyorum 5 günde 45 saat buna karşılık işveren fazla mesailerimi hesaplarken saat ücretini 7,5 saat yerine 9 saate bölerek hesaplıyor bu uygulama doğrumu dur cevabınızı rica ediyorum.

Teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz,


Bu konuda genel kabul görmüş uygulama brüt ücretin 225 saate bölünmesi şeklindedir. Yani 9 saate değil 7,5 saate bölmek suretiyle hesaplama yapılması gerekir. Dolayısı ile işyerinizde yapılan uygulama doğru değildir.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar