İş çok ağırdı 1 gün çalışıp ayrıldım

Merhaba Hüseyin İrfan Bey
Ben özel bir kargo şirketinde ise girdim koşullar çok ağırdı 1gun çalışıp ertesi gün istifamı verdim kanunen şirketin bana bir yaptırımı olur mu? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
İş kanunumuzda gerek işçi, gerekse işçi bakımından bir deneme süresi düzenlemesi mevcuttur. Bu süre iş ilişkisinin başlamasından itibaren ilk 2 ay olarak saptanmıştır. Bu süre içerisinde taraflar iş ilişkisini herhangi bir bildirim süresine uymaksızın sona erdirebilirler. Şayet siz de sözünü ettiğiniz işyeri ile iş ilişkinizin başlangıcında bir deneme süresi saptayarak işe başladı iseniz bu süre içinde iş ilişkinizi sonlandırdığınız için herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Ancak işe başlarken deneme süresi saptanmamışsa istifa verdikten sonra 2 hafta daha çalışmanız gerekir. Aksi halde işverenin sizden ihbar tazminatı talep etmek hakkı doğar.
İyi günler

Ücretim ödenmiyor, ne yapmalıyım?

Merhabalar hocam
Ben bir işe ve girdim ve bu işyerinde 3 hafta çalıştım. Bu 3 hafta içerisinde 2 ya da 3 gün işe gitmedim. Daha sonra işten ayrıldım 3 haftalık paranı vereceğiz dediler işten çıkışımı yaptılar bir kaç evrak imzaladım tüm alacaklarımı aldım diye filan ama 8 gün geçti paramı yatırmadılar böyle bir hakları var mı ödememe gibi ne yapabilirim? Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
İşçiye işten ayrılırken imzalatılan belgeye ibraname (aklama belgesi) diyoruz. Bu belge ile işçi işverenden bir anlamda alacağı kalmadığını beyan ediyor. Bu belgeyi siz alacaklarınızı almadan peşinen imzalamışsınız ancak bu alacaklarınız ödenmediği takdirde hak iddia edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Çalıştığınız süre içerisinde bazı günler işe devam etmemeniz çalıştığınız günlerin karşılığının ödenmemesi gibi bir sonuç yaratmaz. Yani işveren ancak gelmediğiniz günlerin ücretini kesebilir. Bunun dışındaki çalışmalarınızın karşılığını ödemek zorundadır. Şayet işveren ödeme yapmamakta ısrar ederse işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu şubesine şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Bu girişiminizden bir sonuç alamazsanız bir avukat vasıtası ile alacak takibi başlatabilirsiniz.
İyi günler

İşten çıkarıldım haklarım neler?

İyi günler Hüseyin Bey
Ben 14.10.2014 tarihinde işe girdim 15.10.2015 tarihinde işten ayrılacağım iznimi kullanmadım. Onlar çıkartıyorlar. Kıdem tazminatımı alabilir miyim? İsteyebileceğim haklar nelerdir. Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
İşten çıkarılma sebebiniz ve işyerinizin mevcudu hakkında bir bilgi vermemişsiniz. Bu bilgiler iş yerinizin iş güvencesi yasası kapsamına girip girmediği bakımından önemlidir.
Şayet işyeriniz 30 ve daha fazla kişinin çalıştığı bir işyeri ise ve işten çıkarılma sebebiniz geçerli bir nedene dayanmıyorsa işten çıkarılma tarihinizden itibaren 1 ay içinde işe iade davası açabilirsiniz. Diğer taraftan iş güvencesi yasası hükümlerine tabi olmayan bir işyerinde çalışıyor iseniz 1 yılınız dolduğu için kıdem tazminatı ve kullanmadığınız yıllık ücretli izin haklarınız bulunmaktadır. İşveren işten çıkarma öncesinde ihbar (bildirim) önellerine uymadı ise yani derhal fesih yapmışsa ayrıca ihbar tazminatı hakkınız da var.
Ayrıca işten çıkarılma tarihinizden geriye dönük olarak son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün ödenmiş priminiz var ise işsizlik ödeneğinden de yararlanabilirsiniz. Bunun için işyerinizin bağlı bulunduğu Türkiye İş Kurumu şubesine başvurmalısınız.
İyi günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar