İstifa verirsem haklarımı kaybeder miyim?

İyi günler Hüseyin İrfan Bey

Kasım ayının 28 inde SGK’dan kıdem tazminatı hak ediş yazısı aldım. Bir gün sonra diğer alacaklarım ile birlikte noter kanalı ile işverene yolladım.  Aralık ayının 12 sinde işten ayrılacağımı yazmıştım ve 12 sinde ayrıldım. Dün işyerinin insan kaynaklarından aradılar istifa yazmaz isem işe devamsızlıktan tutanak tutup tazminat vermeyeceklerini söylediler. Böyle bir şey yapılabilir mi? Daha sonra 15 gün içinde arayacaklarını beni çağırıp istifa yazmam durumunda haklarımı ödeyeceklerini söylediler. Sorum şu istifa yazarsam haklarımı kaybetmez miyim? İzlediğim yol doğrumu yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

Merhaba Sayın Okuyucumuz

Siz halen yürürlükte olan Kıdem tazminatı yasasına 08.09.1999 tarihinde eklenen bir yasadan yararlanarak kıdem tazminatınızı talep ederek işten ayrılmışsınız. SGK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı da alabildiğinize göre işvereninizin sizin kıdem tazminatınızı ödemesi gerekir. Sizin ayrılma biçiminiz istifa değildir. İstifa eden bir kişi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Dolayısı ile istifa elbette ki vermeyin. Noterden işverene gönderdiğiniz tebligat yeterlidir. Şayet kıdem tazminatınız ödenmezse yasal yollara başvurabilirsiniz.

İyi günler

Kıdemim hangi tutardan hesaplanır?

Merhabalar Hüseyin Bey

Ben özel bir şirkette 3 senedir çalışmaktayım.10 ay önce brüt maaşım 1250TL’den 2000TL’ye yükseltildi. Şu anda maaşımı da yeni brüt üzerinden alıyorum. İş bitiminde ben kıdem tazminatımı hangi brüte göre alacağım bilgilendirirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Kıdem tazminatı işçinin işten ayrıldığı tarihteki en son brüt ücreti üzerinden hesap edilir. Ancak kıdem tazminatı hesabında işçinin çıplak ücreti değil uygulamada giydirilmiş ücret dediğimiz ücreti üzerinden hesaplama yapılır. Giydirilmiş ücret işçiye ücrete ek olarak sağlanmış süreklilik arz eden ayni (malsal) ve nakdi (parasal) menfaatlerin brüt ücrete eklenmesi ile elde edilen ücrettir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; İşçinin Brüt ücreti 2.000 TL olsun ve o işyerinde aylık 150 TL yemek 200 TL de yol yardımı olsun. Bu durumda işçinin kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücreti aşağıdaki gibi olacaktır. Brüt ücret 2.000.- TL Yemek yardımı 150.- TL Yol yardımı 200.- TL giydirilmiş brüt (2.000+150+200=  2.350.-) olacaktır.

İyi günler

Şirketimiz unvan değişikliğine gitti haklarımız neler?

İyi günler hocam

Çalıştığımız firma unvan değişikliğine gidiyor, hepimizin tazminatını ödeyip tekrar bizlerle yeni bir sözleşme yapacak. Burada aklımıza takılan birkaç soru var.

1- Maaşlarımızı düşürme hakki var mı?

2- Kullanılmamış izinlerimizi ödemek zorunda mı?

3- Kullanılmamış izinlerimizi ödemeyip izin haklarımızı yeni şirkete aktarmak hakları var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Aslında şirketiniz el değiştirmeyip sadece unvan değişikliğine gitti ise sizlerin kıdemlerinizin ödenmesine hiç gerek yoktu. İşyeri yönetiminiz neden bu tür bir işleme gerek duydu anlayamadım. Umarım aleyhinizde farklı niyetler yoktur. Sorularınızın yanıtına gelecek olursak;

1.Sizinle yeniden bir sözleşme yapılacağına göre işveren daha düşük bir ücret teklif edebilir. Ancak sizin bu ücreti kabul etmek gibi bir zorunluluğunuz yok. Bu durumda önerilen ücreti kabul etmeyerek işten ayrılabilirsiniz.

2.Kullanmadığınız tüm yıllık ücretli izin haklarınızın size son ücretiniz üzerinden nakden ödenmesi gerekir.

3.Kıdemleriniz yeni şirkete devir olmadığına göre izin haklarınızın da devir olmayıp size ödenmesi gerekir.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar