Sahte deliller ABD Kongresi'nde

Washington'da Temsilciler Meclisi'nde çok önemli bir toplantı yapıldı.

Türk Politikalar Merkezi (Turkish Policy Center)ın düzenlediği toplantıda, Ergenekon, Balyoz, Casusluk ve Oda TV davalarındaki kanıtlar tartışıldı.

Çok sayıda Kongre üyesi danışmanının izlediği toplantıda, Balyoz tutuklusu Çetin Doğan'ın Princeton Üniversitesi'nde öğretim
üyesi olan kızı Doktor Pınar Doğan ile merkezi Boston'da olan Arsenal Dijital Kanıt Danışmanlık firmasının sahibi ve yöneticisi Mark Spencer konuştu.

Doğan, iddianamede yer alan sözde delil ve CD'lerle ilgili geniş bir sunum yaptı.

Pınar Doğan, eşi, İstanbul doğumlu, Harvard Üniversitesi öğretim üyesi olan dünya çapında tanınmış iktisatçı Dani Rodrik'le birlikte Balyoz davasında kanıt olarak kullanılan dijital veriler içinde rastladıkları tutarsızlıklar üzerine savunma avukatlarına yardım etmek için, ABD'de önde gelen, bilgisayar ve dijital verilerin kullanımı konusunda uzmanlaşmış Arsenal Danışmanlık firmasıyla temasa geçtiklerini söyledi.

Doğan, dava dolayısıyla ailesine yapılan baskıyı da anlattı, annesinin Balyoz davası sanıklarını desteklemek için yapılan bir gösteriye katıldığı için üç yıl hapse mahkûm olduğunu, seçme-seçilme hakkının elinden alındığını bildirdi.

Mark Spencer da, "Digital Adli Analiz ve Türkiye'de Adalet" başlıklı toplantıda CD'lerin sahteliğini nasıl kanıtladıklarını teknik detaylarıyla anlattı.

Bu tür sahteciliğe ilk kez rastladıklarını ve başlangıçta inanmakta zorluk çektiklerini kaydeden Spencer, CD'leri inceledikçe olayın bir düzmece olduğunu gördüklerini belirtti.

İki saat süren toplantıda, kimi Kongre üyelerinin danışmanları çok sayıda soru yöneltirken, duyduklarına inanamadıklarını ifade ettiler.

Öte yandan, Balyoz davasında adaletsizliği protesto etmek için Anayasa Mahkemesi önünde 'Adalet Nöbeti' başlatan Avukat Şule Nazlı Erol'la konuştum. Erol, Yüksek Mahkeme'nin bir an önce başvuruları karara bağlaması gerektiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, raportörün Balyoz raporunda 'adil yargılama olmadığı, hak ihlali olduğu' tespitine yer verdiğine göre, dünyaya daha fazla rezil olmadan bireysel başvuruları bir an önce karara bağlaması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar