Kıdemde taksitle ödeme olur mu?

Merhaba İrfan Bey,

Çalıştığım kuruluşun içinde bulunduğu mali sıkıntıyı öne sürerek, çıkaracağı beyaz yakalı personelin kıdem ve ihbar tazminatlarını taksitler halinde ödemesi yasal mıdır? Toplam tazminatı istediği kadar zamana yayarak ödeyebilir mi? Faiz uygulaması nasıl olmaktadır?

Merhaba Sayın okuyucumuz

İşçinin kıdem tazminatı akdin sona erdiği tarihte defaten (tek seferde) ödenmelidir. İşçinin rızası olmazsa taksitlendirme yapılamaz. İşçi taksitlendirmeye itiraz durumunda dava yoluna gitmelidir. Kıdem tazminatına yasal mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. İyi günler

Ücretimi habersiz düşürdüler

Merhabalar Hüseyin hocam,

Yaklaşık 1,5 yıldır çalışmakta olduğum işyerim bana tebliğ etmeden, imzam ve onayım olmadan maaşımı yarı yarıya indirmiş. Ben bu indirimi maaşlar yattıktan 10 gün sonra öğrendim. Bölge müdürlüğüne dilekçe verdim, şimdi dava açmak istiyorum. Ayrıca 2 aydır maaşımda yapılan bu indirim nedeniyle kredi taksitlerimi, faturalarımı ödeyemedim, ailemin ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Borçlarım nedeniyle aile huzurum, ruh sağlığım bozuldu. Gerçek maaşımı kanıtlarsam işyeri hakkında dava açabilir miyim? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz Ücretin korunması ilkeleri çerçevesinde işveren tek taraflı bir kararla işçinin ücretinden indirim yapamaz. Böyle bir indirimin olabilmesi ancak tarafların anlaşması koşulunda mümkündür. Konuyu düzenleyen ilgili maddesi aşağıdaki gibidir.

“MADDE 56 Her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle ya da bu Kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz.”

Sizin yapmanız gereken öncelikle işvereninize ücretinizden yapılan indirimi kabul etmediğinizi ve eksiltmeden doğan farkı talep ettiğinizi belirten bir ihtarname göndermek olmalıdır. Bu ihtarnamenin noter kanalı ile yapılması uygun olacaktır. Ardından durumda herhangi bir düzelme olmazsa yasal yollara başvurabilirsiniz. Bunun içinde bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederiz. İyi günler

Bebeğim sebebiyle işten ayrılmak istiyorum

İyi günler Hüseyin Bey,

Ben 4 ay doğum iznimi kullandıktan sonra 18.04.07 de işe başladım. Günde 1,5 saat süt iznimi de kullanıyorum. Bebeğim şuan 8 aylık ve hem iş hem bebek zorlandığım için işten ayrılmak istiyorum. Bu mazeretle işverene çıkmak istediğimi söylesem tazminatımı verirler mi?
Hakkımı alarak işten nasıl ayrılabilirim. Teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

Kıdem tazminatı konusunu düzenleyen ve halen yürürlükte olan yasa çerçevesinde Annelik sebebiyle işten ayrılmak ne yazık ki tazminata hak kazandıran bir neden değildir. Yani bu gerekçeyle işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alamazsınız. Bu yıl çıkarılan bir torba yasa ile anne olan çalışanlara ve çalışmakta olan eşlerine çocukları okul çağına gelinceye kadar kısmi süreli (part-time) çalışma olanağı getirildi. Ancak bu düzenlemenin kapsamı ve hangi sektörlerde uygulanacağına ilişkin yönetmelik henüz yayımlanmadı. İyi günler




Önceki ve Sonraki Yazılar