Leyla Emeç Tavşanoğlu

Leyla Emeç Tavşanoğlu

Marshall Planı hikâyesi

Geçen hafta bilgisayarıma bir e-posta düştü. Gönderen dünyaca ünlü düşünce kuruluşu German Marshall Fund'ın (Alman Marshall Fonu) Başkanı Dr. Karen Donfried'di. Meğer İkinci Dünya Savaşı'nda yakılıp yıkılan Avrupa ülkelerinin ekonomik canlanmalarını sağlamayı amaçlayan Marshall Planı'nın hayata geçişinin 70. yıldönümüymüş.

Dr. Donfried mesajında şöyle yazıyor: "Dönemin ABD Dışişleri Bakanı George Marshall’ın, Marshall Planı olarak anılacak Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmanın bugün 70. yıldönümünü idrak ediyoruz.

"Geçmişe baktığımızda bugünü daha açık bir biçimde anlayabiliyoruz. Bugün Marshall Planı dış yardım programlarının en başarılılarından birisi olarak gösteriliyor. Ama 1947'de bunun ABD içinde  ne büyük tartışmalara yol açtığını unutuyoruz. O dönem ABD Yönetimi, savaşta harabe haline gelen Avrupa'ya yardım yerine ülke içi düzenlemeler yapılmasında ısrarlı olan ABD halkını ikna  için çok uğraşmıştı.

"Marshall Planı gerek güçlü Atlantik ötesi bağların kurulmasına gerekse de birleşik bir Avrupa'nın temellerinin atılmasına yetmiş yıldır öncülük etmektedir. Ne yazık ki pek çoğumuz bunun değerini yeterince anlayamadık. Bu ger- çek bugün tartışılıyor."

Dr. Donfried German Marshall Fund'ın Marshall Planı'nın hayata geçişinin 25. yıldönü- münde Batı Almanya Hükümeti'nin yaptığı ciddi  bir jest sayesinde kurulduğuna dikkat çekiyor. O zamandan beri de kuruluşun sekiz bü- rosunun faaliyetlerinin artarak sürdüğünü vurguluyor. Fonun bürolarının bulunduğu merkezler Washington DC, Berlin, Paris, Brüksel, Belgrad, Ankara, Bükreş ve Varşova olarak sı- ralanıyor. Ayrıca fonun Bratislava, Torino ve Stockholm'da görece ufak temsilcilikleri var.

Burada Dr. Donfried'in mesajında atladığı ya da yazmadığı, Marshall Planı sayesinde Washington'un Avrupa ülkelerinde, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin komü- nizm yayılmacılığını nasıl etkili biçimde engellediği. Buna ek olarak 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra da ABD'nin Avrupa'da ve komşusu ülkelerdeki etkinliğini nasıl güçlendirdiğinde de söz edilmiyor.

Ama bir noktayı da teslim etmek lazım. Amerikan aklı 70 yıl sonrasına yatırım yapmış; şimdi de meyvelerini topluyor.

NATO'nun ekonomik ve insancıl ayağı gö- rünümündeki German Marshall Fund sayesinde ABD bugün Türkiye dâhil Avrupa ve Rusya'ya komşu ülkelerde istediği gibi at oynatabiliyor. Hayırlı yıldönümleri...

Dr. Suver’e Arnavutluk devlet nişanı

TÜRKİYE'nin en köklü düşünce kuruluşlarından Marmara Grubu Vakfı'nın Başkanı Dr. Akkan Suver Arnavutluk'tan törenle devlet ni- şanı aldı. Aynı zamanda Karadağ (Montenegro) nun İstanbul Fahri Konsolosun olan Dr. Suver'e Balkanlar'da barış ve istikrara katkı sağlayan çalışmaları nedeniyle "Özel Liyakat Madalyası"nı Arnavutluk  Cumhurbaşkanı Bujar Nishani verdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar