Matbuu.com: Bir internet matbaası

Bu hafta Ankara'daydım. Türkiye'nin ciddi web to print yani web üzerinden gelen bilginin bir yerde basılıp fiziksel hale getirilmesi projelerinden biri olan matbuu.com'un yönetim kurul üyesi Onur Afşar ile uzun bir sohbet imkanı buldum. Matbuu Onur beyin söylemi ile basım sektörünün yeni hali. Size aldığım bilgileri iki önemli sektörün birleşimi ile ilgili oluşan sinerjiyi anlatmak istiyorum.

Teknolojinin ilerlemesiyle matbaaların bir süredir, sahip olma maliyetleri düşük, bu da sektörde arzın talepten büyük olmasına sebep oluyor. Türkiye'deki fiyat kırma faaliyetleri, teklif verirken karı sıfırlayıp, iş bitiminde kalan kağıt ve hurdacıya satılan kalıp parasının kar olarak görülmesi noktasına kadar düşmüş. Bu yaklaşım küçülmeyi devamında getiriyor.
Diğer sektörlerde olduğu gibi, rekabet yoğun. Sektörü büyütmeye çalışan firmaların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu firmaların çoğu yeni yaklaşımların peşinde ve büyük çoğunluğu web to print uygulamaları bu sektörün geleceği diye düşünüyor.

Matbuu.com geçmişi ve şu anı bu noktalarda olan basım sektörünün internet hizmetlerine bağlanan ayağı. Dört yıldır çalışıyor. Ancak bu dönemin büyük kısmında üretim ve satış yapılmış. İletişime ancak zaman bulduklarını söylüyor Onur bey.

Matbuu.com üzerinden sadece kartvizit gibi kağıda baskı projeler yok. Ayni zamanda kupaya, tshirt'e baskı da var. Bu konularda çalışmak bir matbaa için zor olmuyor mu diye soruyorum. Onur bey zor olmuyor ama sanırım brakacağız diyor.

Matbuu.com sadece evinizden baskı yapmanızı sağlayan bir proje değil. Aynı zamanda grafikerleri, reklam ajanslarını sistem üzerinden ürettiklerini satmaya yönelten bir pazaryeri.

Yani sadece bir internet projesi değil, moda ismiyle bir ekosistem. Profesyoneller sisteme girip kayıt olarak kendi mağazalarını açabiliyorlar. Şu an bu özelliği kullanan aktif 140 mağaza var. Bu mağazalar arasında dernekler bile var. Kendi kupa, dosya, tshirt tasarımlarını yapıp üyelerinden gelen siparişleri buradan dağıtıyorlar.

Bu kadar bilgi üzerine ben de biraz e-ticaret tarafını konuşalım dedim. Matbuu.com'un toplam üye sayısı 26.000 civarında. Günde 100 civarında paket çıkarıyorlar. Paketlerin ortalama bütçesi 80-100 tl arasında. Onur bey ekliyor, mevcut sistemle 1000 pakete kadar sorunsuz çalışacak bir üretim bandımız var. Kurumsal projelerle ayrıca ilgileniyorlar. Orada ise Türkiye'nin büyük markalarına hizmet vermişler.

Geri dönerken acaba internette matbuu.com gibi başka hşzmetler var mı diye merak ettim. Gomlekchim.com ile karşılaştım. İnternetten kişiye özel gömlek diken bu site de ilginçtir Ankara'da. Ancak dönüş yolunda olduğum için onlarla konuşma imkanını bulamadım.

Önceki ve Sonraki Yazılar