Mazeret izinleri yıllık izinden düşülemez

Mazeret izinleri Yıllık iznimden düşülebilir mi?

Merhaba Sayın hocam
Ben 14 aydır bir şirkette idari personel olarak çalışmaktayım. Senem dolmadan bir iki kez iş yerimizde bulunan mazeret izin dilekçesiyle izin aldım. İş yerim bu mazeret izni olarak vermiş oldukları izinleri daha hak etmediğim yıllık iznimden düşmüşler ve kanunun bu şekilde olduğunu belirtiyorlar Bu doğru mudur? Ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler

Merhaba Sayın okuyucumuz
İşyerinizin yapmış olduğu uygulama yasal değil. Sebebi de İş kanunumuzun yıllık ücretli iznin uygulanmasını düzenleyen 56. Maddesidir. Bu maddede açık bir biçimde aşağıdaki ibare yer almaktadır;
“İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez”.
İşveren size verdiği mazeret izinleri karşılığında telafi çalışması yaptırabilir. Ancak bu izinleri yıllık ücretli izin hakkınızdan düşemez. Yapmanız gereken işyerinizdeki yetkililere yasanın ilgili maddesini hatırlatmak ve bu duruma itiraz etmek olmalıdır.
İyi günler


Annem ne zaman emekli olabilir?

İyi günler Hüseyin Bey
Annem için bir sorum olacaktı. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Kendisi 01.01.1966 doğumlu. İlk sigorta başlangıcı 11.02.1985. 2014 tarihine kadar boşluklarla beraber 2990 gün sigorta primi var. Çalışma gücüm de yok. Nasıl ve kaç yaşında emekli olabilir.

Merhaba sayın okuyucumuz
Anneniz oldukça eski bir sigortalı. Bu kendisi için avantaj sağlıyor. Yaşa takılmaksızın emekli olması mümkün ancak prim gün sayısı eksik. Annenizin emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresi ve yaşı dolmuş geriye sadece 5000 gün prim ödeme şartı kalıyor. 2990 günü olduğuna göre 2010 gün daha prim gününe ihtiyaç var. Anneniz şayet çocuklarını sigortalı olduktan sonra doğurmuş ise doğum borçlanması yapabilir. Son çıkan torba yasa ile birlikte 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapılabiliyor. Borçlanma yapıldığı takdirde her çocuk için 1440 gün kazanılıyor. Bunun dışında annenizin şayet malul sayılabileceği bir rahatsızlığı varsa malulen emeklilik söz konusu olabilir. Ancak bu durumun SGK sağlık kurulunca saptanması gerekir. İyi günler


Ne zaman ayrılabilirim?

Merhaba Hüseyin Bey
Kıdem tazminatı alabilir belgesi iş yerine verildikten sonra kaç gün daha çalışmak gereklidir. Cevabınız için çok teşekkürler.
İyi günler
Merhaba sayın okuyucumuz
3600 gün ve 15 şartı ile yaşı beklemeksizin işten ayrılanlar SGK’dan aldıkları yazı ile derhal iş yerlerinden ayrılabilirler. Yani bu durumda olanların bir ihbar öneli (bildirim) süresini çalışmalarına gerek yoktur.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar