Çin hakkında çarpıcı gerçekler

Hürriyet internet “Çin ile ilgili bilinmeyenleri” fotoroman tadında üst başlığa alıp sıralamış. Belli ki bu bir çeviri foto-haber. Ama biraz dikkat edilmeli. Editörler dünyayı okumalı, gelişmeleri izlemeliler. Haber yapılacaksa biraz emek harcanmalı. Okuyacaklarınız Türk meslektaşlarıma değil, doğrudan “bu haberi yapana”dır.


Çin dünyaya uzak ya, salla! Böyle haberlerden ben bıktım, Çinli nasıl bıkmasın sizden:


    Çinlilerin köpek yedikleri biliniyormuş ancak "son yıllarda Çinliler köpekleri yemekten çok, diğer dünyalılar gibi evcil hayvan olarak bakma eğilimine girmiş durumdaymış"… Bi ışınlarım seni, kendini Çin Seddi'nde buluverirsin. Aslında köpek eti yiyenler Korelilerdir, orada gelenektir. İsviçre'de de yenir ve gelenektir. Mesela seni de Hintler inek yerken görürlerse o ineğin boynuzlarını sana takıverirler… Buradaki Kore azınlığının restoranlarında köpek eti varsa bile, özellikle 2008 Olimpiyatları öncesi Pekin Hükümeti köpek etinde yasaklamaya gitmiştir... Çinliler yılda 4 milyon kedi yermiş. Evimde bir sürü kedim var. Sokağa gidip geliyorlar, daha kimse bunları yemeğe kalkmadı. Kim bilir, belki de 4 milyon yeniyordur, Ya o rakam doğru değilse...

    Yemek çubuğu diyor da, o bilgiyle ilgili kullandığı fotoğrafı çok aramış mı?

    Başlığa gel: "Çin'de bahar aylarında yumurtalar erkeklerin idrarıyla haşlanır ve bahar lezzeti adı altında pazarlanır!"... Tü Allah kahretmesin seni ya!

    Çin’de her 30 çocuktan biri engelliymiş. İlkel bir tümce ama yazacağım: “Bu haberi yapan olarak kesin sen o engellilerden birisin.”

    "Çin'deki tek çocuk sahibi olma zorunluluğu nedeniyle yılda 1 milyon kız fetüsü aldırılıyor ve binlercesi sokağa terk ediliyor"… Gazeteci cahili. Tek çocuk politikası bitti. Madem binlercesi terk edilmiş ve sokaklarda ve değerleri de yok. Pes doğrusu.

    "Çin'de McDonald's ilk mağazasını açtığında uygulama dünyaya kıyasla oldukça farklıydı. Çinliler araçları başında yiyeceklerini alırken, araçlarını park edip içeri girerek yemeklerini tüketiyordu"... Bir kere mağaza değil, restoran. Ayrıca, ne çeviridir, ne yazılıyor, anlamak mümkün değil.

    "Çin'de polisler karakollarda köpek yerine kaz kullanmayı tercih ediyor; zira kazlar insanlara göre uzağı daha net görebiliyor ve tepki verebiliyor"… Ne diyorsun, hangi dili kullanıyorsun yine? Ne kazı? Kaz neden insandan daha iyi görüyor? İnsandan daha iyiyse, köpekle ilgisi ne? Hangi karakoldaymış o kazlar? KAZ!

    "ABD'nin San Francisco şehrindeki hava kirliliğinin üçte biri Çin kaynaklıdır ve Çin sınırlarından şehre girer"… Vakti zamanında Orta Asya'nın ortasından kalkan tozların ta ABD'nin Batı kıyılarına kadar uzanabildiğini ben de haber yapıp Türkiye'ye göndermiştim. Ama ne kaynağı diyorsun? ABD'den önce Japonya var mesela. O zaman Japonya bitmiş olmuyor mu? Hangi Çin sınırlarından şehre gidiyor? Ne sınırı? Arada devasa Büyük Okyanus var. Vay be!

    Habere göre, Mao Zedong 10 milyon Çinli kadını ABD'ye gönderme teklifi yapmış. Çin kaynaklarında yok bu bilgi. Ama haberde kullanılan fotoğraftaki kızı gördüyse ABD kesin istemiştir....İstemediyse bilemem artık... Ama esas ve internetin manşetine çekilmiş haber şu: "Çin'de pek çok genç kız, gerdek gecesi öncesi kızlık zarını eski haline döndürmek için 700 dolar ödeyerek operasyon geçirir"… Yapma be! Bu başka ülkede olmuyor da Çin'de oluyor demek ki. Tabi fotoğrafa gel; yabancı bir erkekle, güzel bir Asyalı. Hani Çin'de erkek yokmuş sanki.

Daha yazacak çok şey var da, yerim az. Bu hafta da böyle geçti.


Önceki ve Sonraki Yazılar