ÖSE-YEME!

ÖSEYEME, bir zamanlar Türkiye’nin en güvenilir kurumlarından bir tanesiydi. Ama gelin görün ki, şimdilerde itibarı yerlerde sürünüyor.

Son yıllarda neredeyse hatasız, skandalsız sınav yapılamaz oldu.

Bunun suçlusu herhalde sınavların ya da soruların kendisi değildir. O sorular kendi kendine hazırlanmadı ya da uzaydan inmedi aşağıya…

Malum ülkemizde devleti yönetenler ya da kurum yöneticileri yaptıkları hataların hesabını vermedikleri gibi üstelik yaptıkları da yanlarına kar kalıyor. Ne istifa eden ne de hesap veren oluyor.

Böylesi bir durum bizim ülkemize özgü olsa gerek!

İhmal olur işçiler ölür, ‘iş kazası’ denir ve geçiştirilir. Doktor ihmali olur hasta ölür veya şoför hatası kaza olur yolcular ölür, suçlu ‘kader’ olur.

Sınavlarda soruların çoğu hatalı olur öğrencilerin geleceği yok olur, suçlu yine sınavın kendisi olur (!) İstifa mı ayıp şey sakın ha bir daha bahsetmeyin…

Çünkü her şey kendi kendine olmuştur, ya işin ‘fıtratı’nda vardır ya da ‘kaderidir’. Böyle şeyler çok fazla sorgulanmaya gelmez. Maalesef böylesi olaylarda hep bir ironik durumu yaşıyoruz.

***

Neyse lafı fazla dolandırmaya gerek yok. Kitabın ortasında size anlatmaya başlayayım. Şu ÖSEYEME var ya hani merkezi sınavları yapan devasa olan kurum!

Hani YÖK’le birlikte 2015 bütçesi tam 18 milyar lira olan ‘güzide(!)’ kurumumuz. Koskoca Harvard Üniversitesi’nin 1 yıllık bütçesi bile 11 milyar lira iken bizimkilerin bütçesine bir bakın hele… Çok meziyetliyiz çok…

ÖSEYEME, yaptığı sınavlardan her yıl sadece milyonlarca lira para kazanıyor. Diğer gelirleri de ayrı…

Açın bakın osym.gov.tr adresine tam 42 tane sınav görünüyor. YGS-LYS, e-YDS (tam 12 adet), DGS, TUS, DUS, KPSS ve daha birçok sınav…

Ve öyle ki son yapılan YDS’ ye yüzde 40 zam bile yapıldı. Öğrencilerin parası çok ya…

Diğer yapılan sınavlara yapılan zamlar ve alınan ücretleri düşününce adaylardan toplanan paraların birçok orta belki de büyük ölçekli fabrikanın cirosundan daha fazla olduğu görülüyor.

Merkezi olarak yapılan bu sınavlara her yıl 11 milyona yakın aday başvuru yapıyor.

Mesela bütün bu sınavlara katılanların sayısı Yunanistan, Bulgaristan, Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti’nin ve daha birçok ülkenin nüfusundan daha fazla…

***

Peki, bu sınavlara başvuru yapanlardan her yıl kaç para toplanıyor dersiniz?

UniBilgi. net sitesine haber yapan arkadaşımız üşenmeden bunu da kabaca hesaplamış, 410 milyon 830 bin 250 TL.

ÖSEYEME’nin elde ettiği gelire bakar mısınız?

Neyse gözümüz parada değil ama ÖSEYEME kazandığı bu paralara karşılık hazırladığı ve organize ettiği sınavların hakkını verebiliyor mu?

Diğer bir ifadeyle hatasız, skandalsız bir sınav yapıldığını gördünüz mü, ya da duydunuz mu?

En azından ben böylesi bir sınavı hatırlamıyorum. Geçtiğimiz gün KPSS’de tam 12 soru iptal edildi 3 sorunun da cevabı değiştirildi. Şimdi de olay yargıya taşındı.

Belki de bu nedenle Ağustos’ta öğretmen ataması yapılamayacak. Peki, bu hatadan dolayı, ÖSYEME Başkanı istifa eder mi?

Hiç zannetmiyorum. Üstelik aynı tas aynı hamam hiçbir şey olmamış gibi eski düzen devam eder.

Sonuç; yahu sevgili arkadaşım ÖSEYEME, madem bu kadar sınavda her yıl yarım milyar para götürmeyi biliyorsun ve üstüne üstelik hata üstüne hata yapıyorsun, ama istifa etmeyi de bilmiyorsun.

Bari garibim öğrencileri biraz YEMEYİ bırak da şu sınavları doğru düzgün bir yap da görelim.

Ne dersin?

Önceki ve Sonraki Yazılar