Sasa'nın yerli kalması % 74 pahalıya patladı

Aylardır gündemde olan Sabancı Holding iştiraki Sasa Polyester’in satışı sonunda tamamlandı. Fakat yola çıkılandan oldukça farklı bir noktada tamamlandı. Sabancı Holding, 8 ay önce, yani nisan ayında Sasa’daki yüzde 51’lik payını 62 milyon dolara satmak içinTayland merkezli Indorama Ventures’ın Hollanda’daki iştiraki Indorama Netherlands ile anlaştığını duyurmuştu. Önceki gün yapılan açıklamayla ise hisselerin Merinos ve Dinarsu markalarının sahibi Erdemoğlu Holding’e 102 milyon dolara satıldığı duyuruldu. Yani şirketin satış fiyatı 8 ayda yüzde 74 arttı.

Bu noktada durup bu 8 ayda yaşananları ve tepkileri bir hatırlayalım: Sabancı Holding Sasa’yı satacağını açıklayınca bazı tekstil sektörü temsilcileri şirketin stratejik önemine dikkat çekerek, şirketin yabancıya satışına karşı çıkmıştı. Hatta İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, konuyu Rekabet Kurumu’na götüreceklerini söylemişti. Gülle, bu durumu “Pahalı olmasına rağmen elyaflarımızı Sasa’dan aldık, şimdi şirketin bir köfteci markasından bile daha az bir fiyata satışı moralimizi altüst etti” sözleriyle eleştirmişti. Bu süreçte Türkler bir konsorsiyum oluşturup Sasa’nın yerli kalmasını gündemine almıştı. Kulislerde kısık sesle yapılan eleştirilerde de Sabancı Holding’in talipler artınca fiyat yükselttiği, 100 milyon dolara yakın fiyat istediği konuşuluyordu. Sonuçta dün açıklanan fiyat da rakama ilişkin iddiaların gerçeklik payını ortaya koydu. Fakat fiyat konusunda kazın ayağı tam olarak öyle değil. Bildiğiniz gibi Sasa yüzde 49’u halka açık bir şirket. Hisse fiyatlarına bakıldığında Nisan 2014 ile Ocak 2015 arasındaki fark şirketin hisselerindeki fiyat artışının ve dolayısıyla şirketin değerinin satışa birebir yansıdığı ispatlanıyor. 1 Nisan 2014 ile 12 Ocak 2015 arasında Sasa’nın hisseleri yüzde 70’in üzerinde değerlendi. Yani satış fiyatının 62 milyon dolardan 102 milyon dolara çıkması hisse fiyatlarıyla uyumlu. Zaten hisse fiyatlarında böyle bir artış yaşanırken 100 milyon dolardan daha aşağısına yapılacak bir satış yatırımcıyı da zor duruma sokmak anlamına geliyor. Bir başka deyişle fiyat artışı son derece ‘kitabına uygun.’ Son 8 aydı satış haberleriyle sürekli yükselen hisseler sonuçta Sasa’nın değerini de artırmış durumda. Sabancı da bu artışı satış fiyatına doğru yansıtarak 8 ayda yüzde 74 artışı cebine koymuş gözüküyor.

***

Mustafa Koç: Fırtınada itibarımızı kaybetmedik
Son yıllarda başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasilerin en sert eleştirilerine maruz kalan gruplarından birisi Koç Holding. Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yurt içindeki bu fırtınalarımı kast ediyor, bilinmez ama, fırtınalardan itibar kaybetmeden çıktıklarını belirtip bundan sonra da bunun için çalışacaklarını belirtiyor. Holding’in Bizden Haberler Dergisi’nde yer alan yazıya göre, Koç, bu durumu “Bizi fırtınalara karşı istikrarlı tutan çıpalarımız oldu. Bu dönemden itibarımızdan ödün vermeden çıktık” diye anlatıp çalışanlarına da “Sizlerin de her zaman doğabilecek krizlere karşı, itibar yönetimini hassasiyetle ele almanızı bekliyorum” diye sesleniyor. Koç, büyük önem verdikleri meslek liseleriyle ilgili bir haberi de paylaşıyor: Koç’un meslek liseleri ‘istasyon’ ismiyle TÜSİAD, MEB, TİSK, TÜRKONFED aracılığıyla yaygınlaştırılacak. Belli ki, ilerleyen günlerde iş dünyası STK’larını eğitimde daha aktif göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar