Sporcularımıza destek olma vakti

Uzun bir aranın ardından yeniden, birlikte spor dünyasının nabzını tutmaya başladık... Bu sayfalardan aylarca uzak kalmamın sebebi ise oldukça keyfili bir durum... Minik kızım, dünyaya alışmaya başlarken ben de ayrı kaldığım mesleğime dönüş yaptım.

**
Ne yazıkki çoğunlukla futbola endeksli yaşayan spor basınımız, Türk sporcuları adına son derece önemli bir organizasyondan bihaber... Dünyanın en zorlu bisiklet yarışlarından biri olan ve her yıl Belçika'da başlayıp İstanbul'da son bulunan Transcontinantel'in finişi bu sezon Çanakkale Gelibolu'da yapılacak. 30 Haziran'da Belçika'nın Geraardsbergen'den şehrinden star alacak, turda ilk kez Türk sporcular ter dökecek.

Bu ilginç turun en önemli özelliği ise sporcuların tur boyunca ihtiyaçlarını yollardan bulduklarıyla karşılaması... Yani diğer büyük turlarda olduğu gibi sporcular bu yarış sırasında otellerde kalmayacak ve mükellef sofralarda yemek yemeyecek... Sporcular bisiklet üzerinde; yoldan satın alabildikleri ya da sırt çantalarında bulunan hazır ürünleri yiyecek. Kimi zaman bir benzin istasyonunda geceyi geçiren sporcular kimi zaman da bir ağacın altında dinlenmeye çalışacak.

Geçen yıl yarışa katılan 180 sporcudan yalnızca 90'ı yarışı sonlandırabildi. Haziran ayında gerçekleştirilecek organizasyonda iki ülke arasında sporcular yaklaşık 3000 km boyunca pedal çevirecek. Turun, bugüne kadar düzenlenen Transcontinantel Yarış'larının en zorlusu olması bekleniyor.

Daha önce 3 kez yapılan turun bitiş noktası İstanbul'du... Bu yıl Gelibolu'nun tercih edilmesinin nedeni ise aslında ülkemizde bisiklet sporuna ne kadar az değer verildiğini gözler önüne seriyor. Önceki yarışlarda sporcuların birçoğu İstanbul'a geldiklerinde trafik kazaları geçirdi. En acısı ise iki ülke arasında kilometrelerce yol kateden sporcuların başına büyük sıkıntılar gelmezken, ülkemizde tacizden kazaya kadar birçok sorunla baş etmek zorunda kalıyorlar.

Turda ülkemizi temsil edecek isimlerden biri de Merve Pelin Bayram. Transcontinantel'e katılan ilk Türk kadın sporcu unvanını bulunduran Bayram, takım arkadaşlarıyla birlikte en büyük hedeflerinin, turu 11 günde tamamlamak olduğunu vurguluyor.

Ülkemizi böylesine önemli bir turda temsil edecek isimlere bizlerin de destek olması şart... Anadolu'nun bazı bölgelerinde, kadın sporcuların bisikletle yarışlarda yer almalarına büyük tepki gösteriliyor. Öncelikle insanlarımıza futbol dışında sporların var olduğunu anlatmak ve kadın sporcuların erkekler kadar başarılı olabileceğini anlatmamız gerekiyor.

Bizler bu sütunlardan sporun yalnızca erkek egemenliinde olmladığını, spor denildiğinde akla yalnızca futbolun gelmemesi gerektiğini dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz. Ülkemizi Transcontinantel Yarışı'nda temsil edecek sporcularımıza manevi desteğimizi ulaştırabilirsek, günün birinde belki İstanbul'da bisiklet kullanan sporcular ölümle burun buruna yaşama korkusunu atlatabilir...  

Önceki ve Sonraki Yazılar