Facebook'ta artık 360 derece fotoğraf paylaşılabilecek

Facebook'ta artık 360 derece fotoğraf paylaşılabilecek

Sosyal ağ Facebook 360 derece fotoğraf paylaşımı özelliğini duyurdu. Facebook 360 derece fotoğraf paylaşımı özelliği ile kullanıcılar artık akıllı telefonlarıyla çektikleri panoramik veya 360 derece kamerayla çekilen fotoğrafları sosyal ağa yükleyebilecek, paylaşılan 360 derece fotoğrafları görüntüleyebilecek.

Facebook‘un bu yeni özelliğini kullanabilmek için gereken tek şey ise 360 derece fotoğraf uygulaması veya 360 derece kameraya sahip olmak. Facebook 360 derece fotoğraf özelliğine bugün itibariyle sosyal ağın web sürümünün yanısıra iOS ve Android için sunulan en güncel uygulaması üzerinden erişilebiliyor.
Ancak kullanıcı sayısı 1.6 milyarı aşan Facebook’un 360 derece fotoğraf desteği özelliği aşamalı olarak hesaplara tanımlandığı için kullanıcılar da bu yeni özellikten kademeli olarak faydalanabilecek.
Facebook’un 360 derece fotoğrafla ile birlikte duyurduğu bir diğer yenilik ise yorumlara gelen video ekleme özelliği oldu. Bu özellikle kullanıcılar artık Facebook üzerindeki mesajların yorumlarına video ekleyebilecek. Günlük video izlenme sayısı 8 miyar adedi aşan Facebook’un bu hamlesini, günlük 10 milyar adet video izlenen Snapchat‘e karşı yaptığını da rahatlıkla söyleyebiliriz.
360 derece fotoğraf nasıl paylaşılır?
Kullanıcıların Facebook’ta 360 derece panoramik fotoğrafları paylaşması için şu adımları izlemesi gerekiyor: 1- Akıllı telefonunuzun kamerasının panoramik çekim modu (veya 360 derecelik fotoğraf çekebilen kamera) ile 360 derecelik fotoğrafınızı çekin.
2- Facebook uygulamasını açıp, fotoğraf paylaşımı bölümünden çektiğiniz 360 derecelik fotoğrafı seçin ve “Paylaş” butonuna basın.
3- Paylaşılan fotoğrafı 360 derece görebilmek için bilgisayarınızda fare imlecini, mobil cihazınızda ise parmağınızı kullanarak, sağa-sola ve aşağı-yukarı kaydırın.
Desteklenen uygulama ve cihazlar hangileri?
Facebook’tan yapılan resmi açıklamaya 360 derece fotoğraf özelliğini kullanabilmek için gerekli olan uygulama ve cihazlar ise şöyle:
*Apple‘ın iPhone ve iPad’leri için iOS kamera uygulaması (iPhone 4S ve üstü, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro; iOS 8 ve üstü) *Samsung‘un Galaxy modelleri için Panorama/Surround Shot Modu (Samsung Galaxy S7, *Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 4) *Diğer Android cihazlar için Street View / Google / Cardboard kamera uygulaması (Android 4.4 ve üstü) 360 derece çekim yapabilen kameralar (Samsung Gear 360, Ricoh Theta S, 360Fly 4K, Giroptic 360 Cam, ALLie Home, Sphericam 2, Kodak Pixpro SP360 4K) *Sanal gerçeklik cihazları (Oculus Rift, Samsung Gear VR)