Hava temizleyici bisikletler yıl sonuna kadar Çin'de

Hava temizleyici bisikletler yıl sonuna kadar Çin'de

Tasarımcı Daan Roosegaarde ve ekibi, şehirler için çözümler üreten ve teknoloji ile tasarımı bir araya getiren projeler hazırlamaya devam ediyor. Hollandalı tasarımcı, Smog Free Projesinin bir sonraki aşamasını "kirli havayı emen ve temizleyen bir bisiklet" olarak ilan etti.

Hem Rotterdam hem de Pekin'de ofisleri bulunan tasarım firması Stüdyo Roosegaarde sahibi Daan Roosegaarde'nin Smog Free Projesi fikri, Pekin'de oturduğu apartmanının penceresinden dışarı bakarken üç yılı aşkın bir süre önce aklına geldi. Cumartesi günü şehrin ancak silüeti görünürken hafta içi günlerde ise sisten uzak mesafelerin görünmediğini belirten Roosegaarde, "Bisikletler trafiğe neden olmayazken, her zaman enerji dostu bir yaşamın sembolü olmuştur ancak bu bisiklet, bisikleti sürerken havayı temizleyerek, birden fazla işlevi gerçekleştirmiş oluyor" diyor.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de hava kirliliğine bağlı nedenlerden her gün binlerce kişinin hayatını kaybettiği bilinirken Roosegaarde, "Sağlıklı şehirler ve yaşam alanlarımızın geleceği her zaman büyük ölçekli hükümet yatırımlarıyla bağlantılı olacak" diyor. Roosegaarde, kirli havayı temizleyen bisikletlerin giderek yaygınlaşmasını ve telefonlarda bulunan bisiklet paylaşım uygulamaları tarafından benimsenmesini umuyor.

Gene Roosegaarde'ın projesi olan Pekin ve birkaç şehirde daha bulunan dünyanın en büyük hava temizleme enstalasyonu olan Smog Free Tower, her saat içine çektiği 30.000 metreküp kirli havayı temiz hava halinde dışarı veriyor. Buna benzer bir mantıkla işleyecek olan bisiklet için Roosegaarde, "Tabii ki bir kule ve birkaç bisiklet Çin'in hava kirliliği sorununu çözmeyecek, ancak kirli havayı temizleyen bisiklet toplulukları daha yeşil şehirler oluşturmaya yönlendirecek. Gelecekte en büyük lüks Louis Vuitton çantası olmayacak, temiz hava olacak."dedi.

Hava Kirliliği Ne Durumda?

Greenpeace'e göre, 2015'te yapılan hava ölçümleri standar hava değerlerinin çok altında. Çin'de her yıl zehirli havanın solunması nedeniyle 1,6 milyondan fazla insan ölüyor ve Aralık ayında kamuoyuna duyurulan hava ölçümleri, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) günlük sağlıklı hava talimatlarından altı kat daha kötü. Aralık ayında hava kirliliği 460 milyon insanı vurdu. Uçaklar uçurulmuş ve okullar kapanmıştı. Çin'deki 24 şehir için "kırmızı alarm" kondumuştu. Pekin'de yapılan resmi ölçümlerde, metreküp başına 400 mikrogramdan fazla kirli zerreye rastlanmıştı. DSÖ'ye göre metreküpte 100 mikrogramdan fazla kirli zerre olması, sağlığa zararlı.

Kaynak: Anna Hart - The Guardian