Şarj kablosundaki silindir ne işe yarıyor?

Şarj kablosundaki silindir ne işe yarıyor?

Teknolojik cihazların şarj kablolarındaki silindirin ne işe yaradığı ortaya çıktı.

Birçok dizüstü bilgisayar ve çeşitli elektronik cihazların kablolarındaki küçük plastik silindirlerin gizemi ortaya çıktı. Peki, şarj kablolarındaki bu silindirin görevi ne?

sarj-2.jpg

Bazı şarj kablolarında bulunan silindir detayını fark etmişsinizdir. Şarj kablolarında sıkça gördüğümüz, plastikten yapılmış küçük silindirlerin aslında ne olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenince şaşıracaksınız.

PARAZİT BASTIRMA FİLTRESİ NE İŞE YARAR?

"Parazit bastırma filtresi" adı verilen bu plastik silindirler, aslında son derece önemli bir göreve sahip. Peki, ne işe yarıyor bu silindirler?

Dizüstü bilgisayar gibi çeşitli elektronik cihazlar, çalıştıklarında elektromanyetik dalgalar üretirler. Bu dalgalar, şarj kablosu aracılığıyla çevreye yayılır. Ancak, bu durum, diğer elektronik cihazlarda "ceket dalgaları" olarak adlandırılan parazitlere yol açabilir. Özellikle WLAN gibi diğer cihazlarla aynı frekansta çalışan cihazlar, bu parazitlerden etkilenebilir.

65ca885031c9f104.webp

İşte tam burada devreye parazit bastırma filtresi giriyor. Bu filtre, elektromanyetik dalgaların yayılmasını engellemek için tasarlanmıştır. İçerisinde bulunan ferrit çekirdek, elektriksel olarak iletken olmayan bir malzeme olduğu için elektromanyetik dalgaları emer ve böylece cihazların işlevselliğini bozmaz.