Darbe girişimi sanığı Tuğgeneralden ilginç savunma: Askerliği bilseydim burada olmazdım

Darbe girişimi sanığı Tuğgeneralden ilginç savunma: Askerliği bilseydim burada olmazdım

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde 'Yurtta Sulh Konseyi' üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davada, Kara Kuvvetleri Komutanlığı eski Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Ahmet Bircan Kırker savunma yaptı. Kırker, çapraz sorgusunda kendisine yöneltilen bir soruya "Askerliği öğrenseydim burada olmazdım" diye karşılık verdi. Sözde atama emri ile Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tü

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafında Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı'ndaki davanın bir numaralı sanığı olan, sözde 'Yurtta Sulh Konseyi' üyesi olduğu gerekçesiyle bu davada da sanık olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı eski Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Ahmet Bircan Kırker savunma yaptı.

PLANLAMA OLMADIĞI İÇİN PARTİGÖÇ'LE GÖRÜŞTÜM

15 Temmuz'da sıkıyönetim mesaj emri ile Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı'na giderek görevi Tümgeneral Erdoğan Akyol'dan devralığını söyledi. Aldığı mesajda planlamanın olmadığını bunun için davanın sanıklarından Mehmet Partigöç ile görüştüğünü, olayın terör saldırısı olduğu yönünde telefon aldığını ve destek için tümenden tankların çıkarılmasının istendiğinin iddia etti.  Kırker, gelen telefonlarda, Jandarma Genel Komutanlığına baskın yapıldığı, şehitler olduğu ve destek için tank istendiğini ileri sürdü. Darbeye karşı duranların darbe yapmak isteyenlerden daha organize olduklarını gördüğünü belirten sanık Kırker, nizamiyede soğukkanlı ve sağduyulu davranarak halk ile askerin karşı karşıya gelmesinin önleyerek kan dökülmesini önlediğini belirtti. 

AVUKATIN SORUSUNA İLGİNÇ CEVAP

Yaşanılanlardan sonra tuzağa düşürüldüğü anladığını iddia eden Kırker, bir kısım şehit yakını ve gazilerin avukatı Fatih Atalay'ın, “Etimesgut Zırhlı Birliklerin komutasını silahlı terör saldırısını önlemek amacıyla aldığınızı söylüyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ne Genelkurmay Başkanlığına ne de Zırhlı Birliklere işgale yönelik bir saldırı yok. İşgale yönelik tedbir almanız bizi güldürüyor. Siz nasıl askersiniz?ö ifadelerini kullandı. Bu sözler üzerine Kırker, “Askerliği öğrenseydim burada olmazdımö dedi. Kırker'in bu cevabına  Atalay, “Doğru askerliği öğrenememişsinizö cevabını verdi.

DAVADAN REDDİNİ TALEP ETTİ

Kırker'in ardından, sözde atama emri ile 4'üncü Kolordu Komutanı olarak atandığı ve 'Yurtta Sulh Konseyi' üyesi olduğu iddia edilen eski Polatlı Topçu ve Füze Okul Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü savunma yaptı. Savunmasında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığını bu davanın mükerrer olduğunu söyleyerek davanın kendisi için reddini talep etti. Sanık Ünlü bu nedenle sorulara da yanıt vermeyeceğini söyledi.