Madenlere ‘kurtarma’ rötuşu

Madenlere ‘kurtarma’ rötuşu

Madenlerle ilgili iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında, “yerüstü maden” rötuşu yapıldı. Yönetmelik değişikliğiyle, tüm yerüstü madenlerinde kurtarma istasyonu kurma zorunluluğu kaldırıldı.

Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre bundan sonra yerüstü madenlerinde kurtarma istasyonlarının olup olmayacağına, işyeri için hazırlanacak sağlık ve güvenlik dökümanına göre karar verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç, “Risk varsa yine kurulacak” bilgisini verdi.
Kurtarma istasyonları, madenlerde, arama, kurtarma ve tahliye ekiplerinin hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edebilmesi için oluşturulan istasyonlar olarak biliniyor. Bu konuda yaptıkları yönetmelik değişikliğinin, ILO ve AB direktifleri ile uyumlu olduğunu söyleyen Koç şunları söyledi:

“Açık ocak madenciliği yapan ve acil bir durumda, acil kurtarma ekiplerinin hızlıca gelip, madencileri kurtarabildiği madenlerde, bu istasyonların uygulaması pek de mümkün olmuyor. Dünya uygulamalarında da kurtarma istasyonları, yeraltı maden işyerlerinde, mahsur kalan madenciler için sürdürülen bir faaliyet.”