Sakarya'da 7 mevsimlik işçinin ölümünde yürekleri dağlayan ayrıntılar: Göz göre göre ölmüşler

Sakarya'da 7 mevsimlik işçinin ölümünde yürekleri dağlayan ayrıntılar: Göz göre göre ölmüşler

Sakarya'da 7 kişinin yaşamını yitirdiği kazadan yaralı kurtulan çocuk işçiler: Traktör bozuktu, bir gün önce de kaza atlatmıştık.

Sakarya'da 7 tarım işçinin yaşamını yitirdiği ve 9 işçinin ise yaralı kurtulduğu kazayla ilgili ihmaller zinciri ortaya çıktı. Yaralı çocuk işçiler, traktörün bozuk olduğunu ve bir gün önce de kaza atlattıklarını belirterek, "Mülk sahibi bunu biliyordu. Ama traktörü yaptığını söyledi. Bizde yola çıktık. Traktörün yolda frenleri tutmuyordu. Kendimizi yerde bulduk" dedi.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde dün fındık bahçesine giderken traktörün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada aralarında bir çocuğunda olduğu 7 işçi yaşamını yitirirken 9 işçi ise yaralanmıştı. Yaşamını yitiren işçilerin cenazeleri toprağa verilmek üzere Mardin'e gönderilirken, 9 işçinin tedavisi ise devam ediyor. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden tedavileri devam eden çoğu çocuk ve kadın olan 9 işçiden ikisinin yoğun bakımda olduğu ve hayati tehlikeleri bulunduğu belirtildi. Yoğun bakımda olan 2 kişi ile birlikte 5 işçinin ismi öğrenilmezken, sağlık durumları iyiye gidenlerin Veysel Akman, Yusuf Akman, Yusuf Çapak ve Aleyna Boz olduğu belirtildi. Birçoğu çocuk olan işçiler, maddi imkansızlıklardan dolayı çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

‘ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ’

Henüz 13 yaşında olan ve ailesi ile birlikte fındık toplamaya gelen Aleyna Boz, ailesini maddi imkansızlıklarından dolayı kardeşleri ile birlikte çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Kendisi ile birlikte dört kardeşi, annesi ve babasının da fındık toplamak zorunda oluğunu dile getiren Boz, “Ben ve dört kardeşim hep beraber burada çalışıyorduk. Annem işçilere yemek yapıyordu. Bende okul masraflarım ve aileme destek olmak için ilk defa buraya çalışmaya geldim ve böyle bir kaza geçirdik” dedi.

'TRAKTÖR BİR GÜN ÖNCE DE ARIZALANDI'

Kazadan bir gün öncesinden kendilerini tarlaya götüren traktörün arızalandığına vurgulayan Boz, “Kazadan öncede traktör kaza yapacaktı ama şoför dengeyi sağladı biz kurtulduk. Babam ‘Traktör bozuk biz bir daha bununla gitmeyiz’ dedi ama traktörün sahibi traktörü yaptığını söyledi. Bizde güvendik yola çıktık. Traktörün yolda frenleri tutmuyordu. Sonra birden kaza yaptık. Kendimizi yerde bulduk” dedi.

‘ASIL SORUMLULAR DIŞARDA’

Yaralı çocuklardan Yusuf ve Veysel Akman kardeşlerin kuzeni olan Mahsun Ökmen, iki kuzenin yaralandığını ve iki kuzeninin de hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu bir facia” dedi. İstanbul’da yaşayan ve olayı duyduğu anda Sakarya’ya geldiğini ifade eden Ökmen, “Bunun bile bile oynanmış bir oyun olarak görüyorum. Çocuklar, traktörün önceki akşam bozulmasına rağmen sabah tekrar o traktörle işe gittiklerini söylediler. Bu bir oyun. Mülk sahibi 95 yaşında. Asıl sorumlular dışarıda. 95 yaşında bir adama nasıl hesap soracaklar. Bu işin sonu nereye gider bilmiyorum” diye konuştu.

'KİMSE BİZİMLE İLGİLENMİYOR'

Cenazelerin Mardin Kızıltepe’ye gönderildiğini anlatan Ökmen, bir ailenin böylesi bir kaza ile parçalandığını ifade etti. Yetkililerin ise yeteri kadar olayı araştırmadığına dikkat çeken Ökmen, “Kimsenin bizimle ilgilendiği yok. Birileri geliyor ve bir şeye ihtiyacımız olup olmadığını soruyor ama kimse bir iletişim numarası dahi bırakmıyor. Nasıl bir hastanede kaldığımızı bile bilmiyoruz. Kimse bize bir bilgi vermiyor. Herkes göstermelik gelip gidiyor” dedi.

‘ÇOCUKLAR OKUL HARÇLIĞI İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA’

Kuzenlerinin küçük yaşta çalışmak zorunda kaldığına değinen Ökmen, şunları söyledi: “Doğu’da iş imkanları yok. Bu küçük yaşta bu çocuklar gelip buralarda çalışmak zorunda kalıyor. Birinin borcu var, biri evlenmek için para biriktiriyor, çocuklar okul harçlıklarını çıkarmak için çalışmak zorunda kalıyor.” Devlet yetkililerin her koşulda çocukların okuması gerektiğine hatırlatan Ökmen, “Benim kuzenim henüz 13 yaşında ve burada çalışmak zorunda kalıyor. Bu çocukların yaşadığı acıların hesabını nasıl verecekler. Çocuk işçi çalıştırmak yasak ama burada yatanların hepsi çocuk, bu nasıl anlatılabilir” diye tepkisini dile getirdi.

‘KAZA DEĞİL İHMAL’

Kazanın bir ihmal olduğuna vurgulayan Ökmen, “Hayatını kaybeden şoför benim kuzenim. Çocukların anlattığına göre kuzenim ‘Bu traktör bozuk ben bunu sürmem’ demiş ama traktör sahibi traktörü yaptığını ve sağlam olduğunu söylemiş. Sağlam traktörün frenleri nasıl tutmaz benim aklım almıyor” bilgisini yineledi.

‘BU KADER DEĞİL’

Son olarak yetkililere denetim çağrısında bulunan Ökmen, şöyle dedi: “Günlük 30 lira için çalışmak zorunda kalan insanlara bu işkence yapılmaz. İş imkanlarını yaratsınlar ve bizim çocuklarımız buralarda ölümle burun buruna çalışmasın. Kader deniliyor ama bu bir kadar değil, sadece ihmal.”(dihaber)