Washington'da CHP'yi AKP'ye yama yapma çabaları

Geçen yazımda Washington'daki 'Amerikan Kargalarını' yazdım. Beni yanıltmadılar. Yönlendirme başladı.

ABD Yönetimi'nin resmi görüşüymüş gibi 'Washington AKP-CHP koalisyonunu destekliyor' diye atışa geçtiler.
Brookings Enstitüsü'nde çalışan Ömer Taşpınar, 'Amerika’nın en sevineceği senaryonun ‘AKP - CHP koalisyonu olacağını' söylemiş.

Taşpınar'la ilgili kısa bilgi.

Brookings Enstitüsü’nde Türkiye uzmanı. Uzun bir dönem Sabah Gazetesine köşe yazdı. Pensilvanya'ya yakınlığıyla ilgili iddialar var. Ayrıca Obama Yönetimi'nin Orta Doğu uzmanı Philip Gordon'la ortak bir kitabı bulunuyor.

Taşpınar'a göre, ' MHP’nin içinde olduğu bir hükümet Türk Amerikan ilişkilerini zorlarmış'
İlginç bir tespit.

Taşpınar, 'AKP-CHP' koalisyonunun ABD Yönetimini sevindireceği haberini nerden almış merak ettim.
Nisan ayından beri 'Council on Foreign Relations (CFR) adlı sivil toplum kuruluşunda Türkiye , Ortadoğu, İsrail-Filistin ve terörizm konularında analizler yapan birlikte kitap yazdığı Philip Gordon'dan mı ? Yoksa Erdoğan için 'control freak- kontrol delisi' dediği Amerika'nın çok izlenen komedi - haber şovu Colbert Report'dan mı ? Komik analizler Washington'daki düşünce kuruluşlarında yönetimin görüşleriymiş gibi sunuluyor. Bunlar da Türkiye’de ciddiye alınıyor.

En basit haliyle (17-25 aralık yolsuzluğunu saymıyorum) CHP ve MHP'nin dış politika söylemlerini izleyenler bile Erdoğan ve AKP'yle aralarındaki önemli görüş farklarını bilir. AKP için fark etmez. Her zaman olduğu gibi içeride esip - gürleyip dışarıda da Washington'un güdümünde bir dış politika izlemeye hazır. Ama CHP ve MHP için durum farklı. AKP’yle bu partiler nasıl bir araya gelecek? Böyle bir oyunun parçası olurlarsa önümüzdeki dönem meclisi rüyasında göreceklerini bilmiyorlar mı?

ABD Yönetimi de herhalde iki partinin AKP'yle bir araya gelmeyeceğini öğrenmiştir. Amerikalılar olmayacak duaya amin demek istemez. Dolayısıyla iddia edildiği gibi 'ABD'nin en sevineceği koalisyon AKP-CHP' olmaz. Ama Amerika’yı sevindirmek istiyorlarsa ‘AKP- HDP’ formülünü ortaya atabilirler. Ben ABD Yönetimi'nin bu aşamada bir mesajının olacağını sanmıyorum.

AKP’siz bir hükümet formülünün Türk kamuoyunun önceliği olduğunu herhalde Ankara’daki kaynakları Washington’a iletmiştir.

NOT: Yarin akşam (çarşamba) Kanal B Tv'de Mithat Sirmen'in sunduğu Hariciye Kliniği (21.30) proğramına deneyimli diplomat Deniz Bölükbaşı’yla birlikte katılacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar