Kadınlar neden daha fazla uykusuzluk yaşıyor? Sebebine çok şaşıracaksınız

Kadınlar neden daha fazla uykusuzluk yaşıyor? Sebebine çok şaşıracaksınız

Yapılan araştırmalarda kadınların erkeklerden çok daha fazla uykusuzluk çektiği ortaya çıktı. Peki bunun sebebi ne? Duyanlar çok şaşırıyor.

Kadınlar, erkeklerden daha çok uykusuzluk yaşıyor. Bu durumun sebebi ise herkeste şaşkınlık yaratıyor. 

ekran-goruntusu-2024-04-10-232907.png

Bilim insanlarının yaptığı araştırma, kadınların daha verimsiz bir uyku yaşadığını gösterirken bunun, vücut saatlerinin yaklaşık altı dakika daha hızlı çalışmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

ekran-goruntusu-2024-04-10-232921.png

Harvard, Stanford ve Southampton üniversitelerinde görevli, tamamı kadınlardan oluşan uzmanlardan oluşan bir ekip, erkeklerle kadınlar arasında var olan ve yeterince anlaşılmayan "uyku açığı" hakkında son on yılda yayınlanan düzinelerce akademik makaleyi inceledi.

ekran-goruntusu-2024-04-10-232924.png

KADINLARIN UYKUSUZLUK ÇEKME ORANI YÜZDE 60 DAHA FAZLA

Sonuçlara göre, kadınların uykusuzluk yaşama olasılığının neredeyse yüzde 60 daha fazla olduğunu gösterdi. Uyku kalitelerini erkeklere göre daha düşük değerlendiriyorlar ve daha çok kötü geceler geçirdiklerinden şikayet ediyorlar.

ekran-goruntusu-2024-04-10-232929.png

Daha derin deneyler, hayatın ritmini belirleyen sirkadiyen ritim açısından da cinsiyetler arasında farklılıklar olduğunu ortaya çıkardı.

MELATONİNİN KADINLARDA ERKEKLERDEN DAHA ERKEN SALGILANIYOR

Sözcü'de yer alan habere göre konu uyku olduğunda, vücut çevresel işaretlere tepki vererek, uykuya hazır hale getirmek için gözlerimizi kapatmadan önceki saatlerde çekirdek sıcaklığımızı düşürür. Dahili olarak vücut, bizi uykuya göndermeye yardımcı olan bir hormon olan melatonin hormonunu da daha fazla salgılar. Yeni analizdeki araştırma, melatoninin kadınlarda erkeklerden daha erken salgılandığını ortaya çıkardı.

ekran-goruntusu-2024-04-10-232932.png

UYKU VE SAĞLIKTA 'SEKS' KİLİT ANAHTAR

Görünüşe göre çekirdek vücut ısısı da aynı modeli izliyor ve kadınlarda daha erken zirveye ulaşıyor. Araştırmacılar, Sleep Medicine Reviews dergisinde yayınlanan bulgularının, uyku ve sağlıkta "seksin oynadığı önemli rolü" gösterdiğini belirtti.

Çalışmada yer alan Stanford merkezli psikiyatri uzmanı Dr. Renske Lok, "Bu altı dakikalık fark küçük olsa da anlamlıdır. Merkezi vücut saati ile uyku/uyanıklık döngüsü arasındaki uyumsuzluk kadınlarda erkeklere göre yaklaşık beş kat daha fazladır."

ekran-goruntusu-2024-04-10-232939.png

"Birinin saatinin sürekli olarak altı dakika daha hızlı veya daha yavaş çalıştığını hayal edin. Günler, haftalar ve aylar boyunca bu fark, iç saat ile ışık ve karanlık gibi dış ipuçları arasında gözle görülür bir yanlış hizalamaya yol açabilir." dedi.