Ulaşım felç oldu, gecikmeli gelen uyarılara tepki yağdı!

Ulaşım felç oldu, gecikmeli gelen uyarılara tepki yağdı!

İstanbul'da bir saat sağanak şeklinde düşen yağmur kent trafiğini de felç etti. Kentin Avrupa Yakası'nda E-5 bölgesi adeta kilitlendi. Metro istasyonlarını ve metrobüslerin içini bile su bastı. Yollarda mahsur kalan araçlar var. Meteoroloji, AKOM, İBB ve İstanbul Valiliğinden uyarı üstüne uyarı geliyor.

Bu sabah İstanbul’da ve çevre illerde uyananlar gözlerine inanamadı, bulutlu hava saatler ilerledikçe daha da bulutlanmaya başladı, bazı bölgelerde hava geceye döndü. Gökgürültüsüyle birlikte başlayan sağanak yağmur İstanbul’da saat 08:00’den itibaren etkisini artırmaya başladı. Saat 08:30 sıralarında hızlanan yağmur İstanbul’da kentin büyük bölümünde  09:30’a kadar şiddetli bir şekilde etkisini sürdürdü. Yağmur aralıklarla etkili olmaya devam ediyor. İstanbul Valiliği “özel araçlarınızla dışarıya çıkmayın” uyarısı yaptı. İBB’nin verilerine göre bugün İstanbul’da metrekareye ortalama 80 kilogram yağmur düştü. İstanbul Valiliği saat 10:03’te “dışarıya çıkmayın” uyarısı yaptı.

Aniden bastıran yağmur nedeniyle bir çok yerde su baskını meydana geldi.


Ara sokaklarda ise sürücüler araçlarını park ederek kendilerini güvenli yerlere attılar.


METROBÜS SULAR ALTINDA METRO İSTASYONLARINI DA SU BASTI

E-5 güzergâhından ilerleyen metrobüsler de su baskını nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti. Özellikle Zeytinburnu-Topkapı arasında oluşan su birikintisi metrobüs seferlerini aksattı.
Atatürk Havalimanı-Aksaray ve Taksim-Osmanbey metrosunda bazı metro istasyonlarını da su bastı. Evlerinden işlerine gitmek için dışarı çıkan insanlar yollarda ve metro-metrobüs istasyonlarında mahsur kaldılar.

Atatürk Havalimanı-Aksaray ve Taksim-Osmanbey metrosunda bazı metro istasyonlarını su bastı. Seferlerde aksamalar yaşanıyor. Kuvvetli sağanak yağmurun etkili olduğu İstanbul’da Avrasya Tüneli çift yönlü olarak ulaşıma kapatıldı.

İstanbul Valililğinden saat 10:03'te yapılan açıklamada ise  “Bugün ilimiz yoğun yağış aldığından ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması rica olunur” denildi.

Sosyal medyadan ise Valiliğin bu son açıklamasına “biraz geç olmadı mı?” eleştirileri geldi.

METEOROLOJİ TÜM MARMARA’YI UYARDI
Meteoroloji sağanak yağışlar konusunda tüm Marmara Bölgesi’ni uyardı. İşte Meteoroloji’nin aşırı yağışlar hakkında yapıtğı açıklama; Önceki tahmin ve uyarılarımız doğrultusunda Trakya'da beklediğimiz çok kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar son 6 saatte Kırklareli Babaeski'de 99 kg/m2, Lüleburgaz'da 54 kg/m2; Tekirdağ Süleymanpaşa'da 67 kg/m2, Hayrabolu'da 65 kg/m2 ve Malkara'da 62 kg/m2'ye ulaşmıştır. Yağışların etkisini devam ettirerek yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) olması beklendiğinden oluşabilecek olumsuzluklara (sel, su baskını, heyelan vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Bu fotoğraf 08:30'da çekildi...


 
YAĞMUR NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemizin kuzey ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz’in (Sinop hariç) sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Yalova, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli ve yerel olarak çok kuvvetli (21-75 kg/m2); Kocaeli ve Sakarya çevreleri ile Çanakkale’nin doğu, Balıkesir’in kuzey ilçelerinde şiddetli ve yer yer aşırı (100 kg/m2 ve üzeri) olması bekleniyor.

5 GÜNLÜK HAVA DURUMU



İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentte etkili olan yağış ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü ve yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-s kadar çıktığı belirtirken şunlara değinildi;
“İstanbul’da sabah 07.00 sıralarında başlayan yağış şehri etkisi altına aldı. Son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştü. Yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-s kadar çıktı.
Yağışlar Silivri, Büyükçekmece, Başakşehir, Üsküdar, Şişli, Fatih, Bakırköy bölgelerinde etkili oldu.
Yağışlar şu sıralarda şehir merkezinde etkisi azaltırken Karadeniz sahillerinde etkili oluyor.
İBB ekipleri alarma geçti. İtfaiye Yol Bakım Onarım Daire Başkanlığı, İSKİ, İstaç ekipleri su baskını olan bölgelerde çalışlaşmalarını sürdürüyor.
Trafikle aksamalar meydana gelirken bazı metro seferler geçici olarak durduruldu.
18.07.2017 10:30 itibariyle raylı sistem hatlarındaki işletme durumu aşağıda yer almaktadır:
M1 hattında Yenikapı – Bakırköy istasyonları arasında sefer yapılamıyor.
Otogar – Kirazlı / Bakırköy- Havalimanı arasında sefer yapılabilmektedir.
T1 hattının tamamında sefer yapılamıyor.
T3 hattının tamamında sefer yapılamıyor.
Eyüp- Pierloti teleferik hattında sefer yapılamıyor.
Taksim İstasyonu Gezi Parkı çıkışı yolcu alımına kapatılmıştır. Diğer girişlerden yolcular istasyona girebilmektedir.
T4, M3, M2, Füniküler, Maçka teleferik hatlarında herhangi bir sefer aksaması yoktur.”