Hüsnü Mahalli

Hüsnü Mahalli

Teröre destek

Suriye'de gösterilerin silahlı ayaklanmaya dönüştüğü Haziran 2011'den sonra Esad Türk ve dünya medyasına verdiği demeçlerde ülkede yaşananların bir özgürlük ve demokrasi mücadelesi olmadığını olayın bölgesel ve uluslararası bir saldırı olduğunu anlatıp durdu.
Esad bununla da yetinmedi ve içte ve dışta Suriye halkı için özgürlük ve demokrasi istediğini söyleyen ülke, güç, örgüt ve kişilerin aslında terörist olduklarını vurgulayıp durdu.
Buna karşın Esad'ın  terörist dediği örgüt, grup ve kişilere destek veren devletler  ve onların yandaş medyası Esad'a terörist demeye başladı.
Geçen süre içinde bu kampanya çok ustaca ve başarılı bir şekilde yürütüldü ve büyük ölçüde başaralı oldu. Çünkü 'aklı başında' olması gereken insanlar bile Esad'ın zalim, gaddar ve terörist olduğuna inanmaya başlamıştı. Onlara göre 'Esad halkını bombalıyor ve halk Esad'ın zulmünden ülke dışına kaçıyordu'.
Hiç kimse 4 yıl önce halkının ezici çoğunluğu tarafından sevilen ve Erdoğan'ın ' kardeşim' dediği Esad'ın aniden nasıl 'katil' olduğunu sorgulamadı, sorulayamadı.
Hiç kimse Esad ordusunun bombaladığı kişilerin terörist olabileceğini düşünmedi, düşünemedi.
Hiç kimse bir devletin kendini yıkmak için silahlı ayaklanma yürütenlere karşı kendini savunma hakkının bulunduğunu tartışmak bile istemedi.
Hiç kimse 'özgürlük ve demokrasi isteyenlerin' saldırılarında şimdiye kadar 50 bin kadar asker, polis ve güvenlik elemanı ile bir o kadar 'Esad yanlısı' Alevinin öldürdüğünü yazıp konuşmadı.
Hiç kimse yurt dışına kaçanların ezici çoğunluğunun 'Esad zulmünden' değil de IŞİD ve diğer terör örgütlerinin katliamlarından kaçtığını söyleyemedi.
Peki sonra ne oldu ?
ABD ve AB ülkeleri 2013 ortalarında IŞİD ve Nusra için terörist dedi.
Dedi ama Esad bu teröristleri bombalayınca ona da terörist dediler.
Terörist IŞİD ve ÖSO destekli terörist Nusra arasında kanlı çatışmalar başlayınca  işler karıştı.
Kimin terörist kimin özgürlük ve demokrasi savaşçısı olduğu anlaşılmaz oldu.
Yalancılar rezil olmamak için bu kez 'terörist IŞİD'i Esad destekliyor' yalanına sarıldılar.
Oysa durum çok net idi :
Yüzlerce örgüt Suriye devletini yıkmak için farklı  isimler adı altında bir araya gelmiş ve 100 kadar ülke onlara destek vermişti.
Desteği veren ve alanların tümü terörist idi.
Terörist olmazsaydı Kolaisyon uçakları ABD'nin terörsit ilan ettiği IŞİD ve Nusra'yı bombalamazdı.
Terörist olmazsaydı Suriye uçakları da onları bombalanazdı.
Terörist olmazsaydı tüm teröristlerin ana sponsoru Suudi Kral bu örgütlerin ideolojik kaynağını oluşturan Müslüman Kardeşleri terörist ilan etmezdi.
Terörist olmazsaydılar ABD ve AB ülkeleri savaşmak için kendilerinin dolaylı-dolaysız Suriye'ye gönderdiği ruh hastası binlerce yabancı teröriste karşı ' Haçlı' seferi başlatmazdı.
Peki bu durumda herkesin terörist dediği örgütler ile savaşan Esad neden ve nasıl terörist oluyor?
Şimdi gelelim Türkiye'ye.
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün Esad için terörist dedi.
Erdoğan Kobani olaylarının başladığı ilk günden itibaren PKK, PYD ve IŞİD'i  terörist ilan etti ama Obama'ya ' Siz bunları boş verin  gelin önce Esad'ı devirelim' dedi.
Obama o taraflı  olmayınca bu kez ' Kobani'ye yardım konusunu ben  Obama'ya  söyledim' dedi.
Yani  Türkiye 'terörist Esad'ın destek verdiği ve kendisinin de terörist ilan ettiği IŞİD'e karşı savaşan PYD'ye askeri destek sağlayan Peşmergeye yol verdi. Oysa  yine Türkiye'ye göre 'PYD terörist örgüt ve bu örgüt terörist Esad'tan destek alıyordu.
Bu da yetmiyor Türkiye'nin müttefikleri Türkiye'nin terörist dediği PYD'ye yardım olsun diye Suriye uçakları ile birlikte IŞİD bombalıyor. Suriye uçakları ayrıca  'terörist PYD'ye yardım eden ancak Suudilerin de terörist ilan ettiği Müslüman Kardeşli ÖSO'yu da bombalıyor.
İşte  size bataklığı bol bir Ortadoğu ve bu Ortadoğu'da her tarafı yanlış ve riskli bir Türk dış politikasının somut kanıtları. Daha başka kanıtlar da var ama temel soru :
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davuoğlu neden bu yanlışlarda ısrsr ediyorlar ?
Bu İkili 4 yıldır hiç bir öngörü, tesbit, analiz ve uygulamalarının doğru çıkmadığını neden görmüyor?
Dört yıldır yaptığım gibi bir kez daha bu politikaların Türkiye ve tüm coğrafya için çok riskli olduğunu ve olacağını söyleyeceğim.
Ben bu coğrafyayı biraz biliyorsam orta ve uzun vaadede bu işten en çok zarar görecek ülke Türkiye olacaktır.
Umarım ve dilerim ben yanılırım ama Türkiye'ye çok yazık olur.
Tıpkı Irak, Suriye, Libya ve diğerlerine yazık olduğu ya da olacağı gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar