Özel şoför, barış anlaşmasını satarken yakalandı!

Özel şoför, barış anlaşmasını satarken yakalandı!

Bosna Savaşı'nı bitiren ve yıllardır kayıp olan Dayton Barış Anlaşması ortaya çıktı. Bosna basınında yer alan habere göre Zeljko Kuntos isimli makam şoförü 60.000 dolara belgeyi satmaya çalışırken yakalandı.

Balkanlar’da 100.000’den fazla insanın hayatını kaybettiği ve bölgede dengelerin değiştiği Bosna Savaşı sonrasında Bosna, Sırp ve Hırvat’lar Dayton Barış Anlaşması’nı imzalayarak savaşı sonlandırmıştı.
Fakat yıllardır kayıp olan bu belgenin akıbeti bugün ortaya çıktı. Anlaşma sonrasında kaybolan belgenin İngilizce edisyonunun 2008’den beri kayıp olduğu resmi makamlarca açıklanmıştı. Belgeyi satmaya çalışan bir kişinin Saraybosna yakınlarında yakalandığı açıklandı.

Bosnalı Sırp bir eski parlamento sözcüsünün sürücüsü olarak görev yapan Zeljko Kuntos’un belgeyi 60.000 dolara satmaya çalıştığı belirtildi. Bu anlaşma sonrasında Bosna Hersek iki bağımsız bölgeye ayrılmış ve biri Hırvat ve Müslüman Boşnakların kontrolünde diğer bölüm ise Sırp’ların yönetimine geçmişti.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan yetkililer, “Z.K. isimli şahıs Dayton Barış Anlaşması’nın orijinal İngilizce versiyonuyla yakalandı ve bunu haksız kazanç elde etmek için satmaya çalıştığı belirlendi” ifadesini kullandı.

Yetkililer, Kuntos’un belgeyi nasıl aldığına dair bir açıklama yapmadı ve soruşturmanın devam ettiğini ifade etti.