Utku Gümrükçü: CHP disiplinli bir parti

Utku Gümrükçü: CHP disiplinli bir parti

Geçtiğimiz günlerde yapılan seçim sonrası Çiğli İlçe Başkanı seçilen ve adı 7 Ocak'taki İl Kongresi öncesi il başkan adaylığı için geçen Utku Gümrükçü, kentteki medya mensuplarıyla bir araya geldi.

Özgür Tuğrul-İlçe başkanı seçilmesinin ardından il yönetiminden istifa eden ve mazbatasını alarak görevine başlayan Gümrükçü, “İl başkan adayı mısınız?”, “ İl kongresi süreci sağlıklı işliyor mu?” ve “Aziz Kocaoğlu’nun il kongresine yönelik yürüttüğü çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorularına yanıt verdi.

GÜÇLÜ İL ÖRGÜTÜ GEREK

Gümrükçü şunları söyledi: İl başkanlığı zor bir görev. 3 büyük seçim var. Avantajlar var dezavantajlar var. Türkiye’nin kader seçimi var. Cumhurbaşkanlığı seçimi. Bu süreci yönetecek kadronun oluşması şart. STK’larla iyi diyalog kuran, İzmir’in bütün dinamiklerini tanıyan ve harekete geçirebilecek, gündem yaratabilecek, CHP’nin politikalarını halka benimsetecek, vatandaşla köprü olacak, milletle ittifak yapacak bir il örgütüne ihtiyaç var il başkanının dışında. Bu iş kişi işi değil ekip işi. Tek aday diyorlar ama tek aday yanlış. İzmir’de geçmişte bir araya gelmemiş isimlerin bir araya gelip mutabakat yaratma çalışması var. Kimse delegenin iradesine ipotek koyamaz. Delege de buna izin vermez. CHP’nin delegesine aday dayatamazsınız. CHP’nin delegesi Amasya ve Sivas delegesi gibidir. Manda ve himaye kabul etmez. CHP delegesi kapukulu değildir. Bu delegeye zorla oy kullandıramazsın. İl delegesini kamu olanaklarıyla şekillendiremezsiniz.   

650 delege ülkenin kader sürecini yönetecek kadroyu seçecek. Burada dayatma olmaz. Aziz Bey olumlu süreç götürüyor. Farklı eleştiriler ve haklılık payı olabilir. Bizim gördüğümüz iyi niyet var. Ağabeylik yapıyor. İlçe başkanlarını dinledi. Vekillerle belediye başkanlarıyla ve il yönetimiyle bir araya gelecek. Ortaya çıkacak fikirleri paylaşacaktır. CHP disiplinli bir parti. İl başkanlığı Genel Merkez’e bağlı. İzmir il başkanlığının nasıl belirlendiği kim olduğu ülkeyi ilgilendiriyor. Dolayısıyla Genel Merkezi de ilgilendiriyor. Genel Sekreter İzmir’den…3 genel başkan yardımcımız var. Genel Başkanımız İzmir milletvekili… Bu süreçte zaten olacaklardır. Geçmişte dayatmalar oldu ama Genel Başkanımızın karakteri baskıcı değil. Tercihi olabilir. Saygı duyarız. Gördüğümüz kadarıyla giden arkadaşlara ‘hayırlısı olsun başarılar’ diyormuş. Kongre 2-3 adaylı olabilir. Mutabakat adayı nasıl belirlenecek masada kimler var benim gündemimin dışında. Hayırlı bir karar çıkar diye umuyorum. Adı geçenler önemli isimler Asuman Ali Güven Kemal Karataş Rıfat Nalbantoğlu. Hepsi ayrı ayrı tecrübeli. İsimlerden çok örgütsel yapının kurulması benim için önemli. Kişilerden çok örgütün toplumun önüne hangi projeleri koyacak benim için bu önemli. Sürecin tam ortasındayım. İlçe başkanı olmasaydım da tam ortasındayım. Süreci ağırlıklı olarak ilçe başkanları yönlendirecektir. Delegeyi onlar biliyor. İlçe başkanlarımız delegeyle toplantı yapıyor. En son birlikte değerlendireceğiz...

'BEN ADAYIM' DEMEYİ DOĞRU BULMUYORUM

2014’te Ali Engin’in istifası sonrası 14 ilçe başkanının desteğiyle il başkanlığına talip olduğunu hatırlatan Gümrükçü, “ O dönem başkaydı bu dönem başka. Atama oldu o zaman. Şimdi seçim var. Ben adayım demek çıkmak kimseye fayda sağlamaz. Sandığa gireceksiniz boyunuzun ölçüsünü göreceksiniz. Ben adayım demeyi doğru bulmuyorum. İzmir Örgütü’ne liderlik yapabilecek biri gerek. Heyecan gerek. Gerektiğinde her şeyi göze alabilen. Baskıya direnebilecek. Belediye başkanı milletvekili hayali olsa bile kalbine gömecek bir arkadaşa ihtiyaç var. Ahmet mi Mehmet mi olur değil. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Gençlerin isminin geçmesi beni mutlu ediyor. Umut Tekin bu işi yapabilecek biri. Partinin içinde yetişmiş partiyi kamuoyunda net şekilde temsil edecek bir arkadaşa ihtiyaç var” dedi.