Süleyman Karan

Süleyman Karan

AKP’nin karabasanı ‘gri alan’

Türkiye’de seçmen eğilimleri hızlı bir şekilde değişiyor. Temel sebep ekonomik ama AKP-MHP iktidarının hemen her konuda karnesi kırıklaklarla dolu olduğundan, bu cenahta erime çok daha hızlı olacak gibi görünüyor. Anketler de bunu doğrular gibi.

Son olarak KONDA’nın anketine göre, AKP’nin çekirdek seçmeninin oy oranı yüzde 27’lere gerilemiş.KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, AKP’nin çekirdek seçmeninin yüzde 38’den yüzde 27’lere düştüğünü, çözülme yaşayan seçmenin 4-5 puanlık bir kısmı tepkisini sandığa gitmeyerek gösterdiğini belirtiyor. Yani artık ne AKP’den ne de MHP’den öyle kolay kolay ‘sine-i millet’ sakızını duymayacağız.

ÖNYARGILAR KIRILIYOR
Bu erimenin bundan sonra da durması pek mümkün değil, zira 31 Mart Yerel Seçimleri ve ardından tekrarlanan İstanbul seçiminde de gördüğümüz gibi kan kaybı artarak sürüyor. Görünen o ki, sağ seçmenin önyargısı kırılıyor. Zaten sağ seçmen için CHP dışında alternatifler de olduğundan bu kayan oyların gideceği mecralar var. Bunlardan biri İYİ Parti, Ali Babacan ve ekibinin kuracağı parti de bu oylara talip olacak. AKP’nin geleneksel muhafazakar tabanı için ise alternatif Ahmet Davutoğlu’nun partisi olur muhtemelen. Bu AKP’den kopacak iki partiden ilkini yüzde 3, ikincisinin yüzde 1 oy alması halinde bile AKP çok büyük bir darbe yiyecek, zira seçmen tabanı desteği sürekli eriyor. Ve bu arada AKP’den kopan seçmenin bir bölümü CHP’ye de oy verebilir.

ERİME KADEME KADEME
Ancak, aynı anketten çıkan bir sonuç daha var, kararsız seçmen oranı yüzde 40’larda! Bu kararsızların büyük çoğunluğunu ise daha önce AKP’ye oy veren seçmenler oluşturuyor. Ama bu kararsızlar içindeki küskün ya da memnuniyetsiz seçmenlerin farklı kategorileri var. KONDA’nın modeline göre, bir partiye en yakın kitle ‘çekirdek seçmen’ olarak adlandırılıyor. İkinci halkayı ‘sempatizanlar’ oluşturuyor. Bunun bir sonraki halkası ise ‘gri alan’. Daha sonra öbür partilerin çekirdeği, sempatizanları görülüyor. Bir seçmen, bir partinin çekirdeğiyken, şikayet edip eleştirmeye başladığı zaman birden bire başka bir partiye gitmiyor. Sempatizan halkasına kayıyor. Eleştiri ve şikayetler sempatizan halkasında da devam ediyorsa, seçmen gri alana geçmiş oluyor. Gri alan gelen seçmen yeni bir sese, yeni bir söze, yeni bir yüze kulağını, gözünü açmaya başlıyor. Şu an bu gri alanda bulunan seçmenin büyük çoğunluğu, AKP’ye oy vermiş olan ama giderek eleştirel pozisyon alanlardan oluşuyor.

HATA YAPMA ŞANSI YOK
KONDA’nın çizdiği bu panorama muhalefet partilerinin stratejilerini belirlemesi açısından oldukça önemli. Görünen o ki, zaten Millet İttifakı ve HDP de bunun farkında, zira özellikle İstanbul’da hem aday seçimi hem de esnek ve güçlü ittifak işte bu gri alanın bir bölümünün en azından tekrarlanan seçimlerde karar değiştirmesini sağlamış. AKP sempatizanlarının bir bölümü ise yine bu strateji sonucunda sandığa gitmemiş.

Bu çözülme sürerken, hiçbir şey çantada keklik değil ama... Muhalefetin hata yapmaması ve bu çizgide ittfakı sürdürürerek yoluna devam etmesi gerek. Büyük olasılıkla o gri alandaki seçmenler, Millet İttifakı’nın kazandığı belediyelerdeki icraatları çok yakından gözlemleyecek ve eğer ki büyük hatalar yapılırsa o gri alan öyle kalacak ya da tekrar AKP karanlığına dönecek. Rüzgar demokrasi güçlerinden eserken, bir yol kazası yapmamak gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar