Tevfik Dalgıç

Tevfik Dalgıç

Amerikada evsizler trajedisi ve duyarsızlıklar

Dünyanın gerek ekonomik gerekse askeri en güçlü ülkesi. Bazılarına göre fırsatlar ve rüyalar ülkesi. Avrupaya göre yabancıya daha dost insanların ve göçmenlerin ülkesi. İnsan hakları basın ve düşünce özgürlüğü kuvvetler ayrımının en güçlü olduğu yetenek ve rekabetin teşvik gördüğü bir ülke. Yenilikler teknolojik sıçramalar en başarılı araç ve gereçleri üreten 310 milyonluk en batıdan en doğuya üç saat farkı olan bir dev toprak. Üstünde hemen hemen her ırktan milletten dinden insanların barındığı kişi başına milli geliri 55 bin dolar olan bir ülke.

2018 yılı ocak ayında yayımlanan bir istatistğe göre bu ülkede 550 bin insan evsiz, sokaklarda parklarda otelllerin girişinde köprü altlarında tren istasyonlarında yatıyorlar. Yani her 10 bin kişiden 17 si evsiz.

Evsizlerin çoğunluğu dilenerek yaşamaya çalışıyorlar, bazıları bir enstrüman çalarak bazıları ellerinde acındıran sözler yazılı levhalar taşıyor bazıları da kedi ve köpekleri ile birlikte insanların vicdanına ve acıma duygularına seslenerek para topluyorlar.


Evsizlerin yüzde 67 si kişilerden oluşurken geriye kalan yüzde 33 ü de çoluk çocuğu olan ailelerden oluşuyor. Yetişkinlerin yüzde 70 i erkek yüzde 30 u da kadınlardan meydana geliyor. 

Erkeklerin çoğunluğu ise değişik savaşlara katılmış gaziler(veteran) diğerleri de kronik evsiz diye tanımlanan ve bir yıldan fazla evsiz kalan unutsuz vakalar. Bunlar ruhsal dengeleri bozulmuş, uyuşturucu ve alkol bağımlısı/kurbanı ve gençler gibi gruplardan meydana geliyor.

Evsizler arasında kadınlar da bulunuyor. Onların evsiz olmalarının temel nedenleri ise işsizlik, kötü evlilik, uyuşturucu, alkol bağımlılığı ve ruhsal sorunlar olarak belirleniyor.

ABD de 38 eyalette 2007 den beri evsiz sayılarında bir azalma eğilimi görülürken 12 eyalette bu sayı artıyor. Evsizlerin en yoğun olduğu yerler New York, Oregon Hawai ile Kaliforniya ve District of Columbia (ABD başkenti) eyaletleri. Bu eyaletlerde ev fiyatları inanılmaz rakamlara ulaşmış durumda kiralar da çok yüksek.

Evsizlere karşı her eyalette hem gönüllü hem de eyalet hükumetlerince evsiz yurtları ve geceleme otelleri yapılıyor. Bazı eyaletlerde gene gönüllülerden oluşan sivil toplum örgütleri aşevleri de açıyor gıda paketleri toplayıp evsizlere dağıtıyorlar. Bütün bu çabalara rağmen evsizliğin kökü kazınamıyor.

Benzer manzaraları Avrupada bazı kentlerde de görmek mümkün ama Amerika bu konuda liderliğini sürdürüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar