Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

Çocukluk çağı depresyonu

ÇOCUKLUK ÇAĞI DEPRESYONU

Depresyon çok yaygın olarak yetişkin hastalığı olarak bilinir ve çocuklarda da var olabileceği çoğunlukla atlanır. Bu çağda görülen depresyon ebeveynlerin tanımladığı gibi basit bir mutsuzluk halinden daha öte bir durumdur. Aile içindeki gerginliklerden ve iletişim problemlerinden en çok nasibini alanlar şüphesiz ki çocuklar olurlar. Rolleri dengeleyemeyen anne ve baba arasında kalan çocuk kendini yalnız, çaresiz hatta suçlu hisseder. Ebeveynler ise çoğu zaman çocuğun yaşadığı bu stresli halden habersizdirler. Aile içi çatışmanın yanı sıra, bir yakının kaybı, şiddete maruz kalma, kronik rahatsızlıklar, yetersiz sosyal çevre gibi etmenler de çocukluk çağında yaşanan depresyonun sebeplerindendir. Çocukluk çağı depresyonunun belirtileri ise her yaş döneminde farklılık gösterebilir. Okul öncesi grubuna dahil çocuklarda bu belirtiler; içe kapanma, kompulsif mastürbasyon, ağlama nöbetleri, temel iletişim becerilerinde zayıflık, iştah kaybı ya da artışı, uyku bozuklukları ve karşıt gelme problemleri ile karşımıza çıkarken okul çağı çocuklarında; bu belirtilerin yanı sıra sosyal çevreyle ilişki sorunları, zaman zaman var olan intihar düşünceleri, bedensel yakınmalar ve öğrenme güçlüğü gibi problemler sıklıkla vardır.

Anne babalar ne yapmalı?

Çocuğunuzu en iyi tanıyan kişiler olarak onun davranış değişikliklerine ve hareketlerine dikkatli yaklaşmalısınız. Bu belirtiler en az iki haftadan daha uzun bir süre her gün ya da gün aşırı gözüküyorsa destek almanızın zamanı gelmiş demektir. Ebeveynler olarak sizler genellikle çocuktaki bu davranış değişikliklerini şımarıklık olarak algılama eğiliminde olabilirsiniz. Çocuk ise böyle bir durumda en büyük desteği olan ailesinden mahrum kalır, yalnızlaşır ve daha da kötüleşir.

Erken tedavi çok önemlidir. Ebeveyn olarak bir an evvel durumu kabullenmeli ve bir uzmandan yardım almalısınız. Çocukluk çağı depresyonunun tedavi edilebildiğinin bilincinde olarak; çocuğunuza karşı sabırlı, anlayışlı, duyarlı olmalı ve ona çok değer verdiğinizi, onun düşüncelerinin oldukça önemli olduğunu ona hissettirmelisiniz.

Çocuğunuz okulda öğrenim görüyorsa, sınıf öğretmeni ve rehber öğretmeni ile görüşerek işbirliği yapmalısınız. Rehber öğretmeninizin yapacağı psiko-sosyal müdahale çalışmaları da oldukça faydalı olacaktır.

Nasıl tedavi edilir?

Aile, çocuk ve uzman eşliğinde tedaviye başlanır. Aileden alınan anamnez ve çocuğun değerlendirilmesi sonunda bireysel psikoterapi, aile danışmanlığı ve ilaç tedavisi uygulanır.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar