İtfaiye eri alım sınavları sona erdi

İtfaiye eri alım sınavları sona erdi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın talimatıyla liyakat esasına göre gerçekleştirilen itfaiye eri alımı için sözlü ve uygulamalı sınav süreci tamamlandı.


Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından liyakat esasına dayalı olarak alınacak itfaiye eri sınavında son parkur da tamamlandı. Bin 312 adayın ter döktüğü sözlü ve uygulamalı sınav sona ererken, 300 itfaiye erinin alınacağı sınav sonuçlarının yapılacak değerlendirmenin ardından Kurban Bayramı sonrası açıklanması planlanıyor.

İtfaiye Daire Başkanlığı yerleşkesinde mülakat ve fiziksel yeterlilik sınavına giren bin 312 kişi 10 gün boyunca ter döktü.

LİYAKAT ESASINA GÖRE ATAMA YAPILACAK

‘İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği’ ile ‘Sivil Savunma ve İtfaiyecilik’ alanlarından mezun olma şartının arandığı itfaiye memuru alımında; meslek lisesi mezunu 100, ön lisans mezunu 200 kişi olmak üzere toplam 300 itfaiye eri istihdam edilecek.
83’ü kadın, 1229’u erkek adayın yarıştığı sınav pandemi süreci nedeniyle sosyal mesafe korunarak gerçekleştirildi.

SINAV SONUÇLARININ BAYRAMDAN SONRA AÇIKLANMASI PLANLANIYOR

İtfaiye eri alımı için açılan sınavda liyakat esaslı sıralama yaparak adayları seçtiklerini söyleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal ÇOKAKOĞLU, sınav süreci hakkında şu bilgileri verdi: “Sayın Mansur Yavaş’ın göreve gelmesiyle birlikte yapılan ilk tespitlerden biri itfaiye hizmetlerinde yeterli sayıda personelin olmamasıydı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli izinler alınarak itfaiye eri alımı için start verildi. Yaptığımız çağrı sonucunda KPSS sınav puanına göre sıralama yapıldı ve 1312 itfaiye bölümü mezunu sınavlara çağrıldı. Bu alanda kaynağında yetişmiş itfaiyecilik üzerine tahsili tamamlamış kişi ülkemizin dört bir köşesinden davet edildi. Bunlardan bin kişi yüksekokul mezunu, 312’si ise itfaiye meslek lisesi mezunu öğrenciydi.”

Mülakat ve uygulamalı sınavın tamamlandığını belirten Çokakoğlu, liyakat ve başarı puanı üzerinden değerlendirme yapılacağını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“İtfaiyecilik zor bir görev ve her şeyin zamanında yapılması gerekiyor. Sınava giren adayların bilgilerini nasıl ifade ettiklerini, temsil yeteneklerinin ne düzeyde olduğunu ölçmeye çalıştık. Yangın hususunda temel sorular hazırladık. Soruları bir fanustan kendileri seçti. Değerlendirmede KPSS sınav puanı, parkurdan aldıkları spor derecesi ve sözlü mülakattan alacakları puanları üçlü olarak değerlendireceğiz. Ayrıca beklediğimizin üzerinde kadın aday başvurdu. İçlerinde erkek adaylarla yarışacak düzeyde spor becerileri olan kadın adaylarımızın olduğunu gördük. Liyakat kapsamında kendilerini ispatlamaya çalıştılar. Sınav sonuçlarının Kurban Bayramından sonraki haftalar içerisinde açıklanacağını düşünüyorum.”

SINAVDA TER DÖKEN ADAYLARDAN BAŞKAN YAVAŞ’A TEŞEKKÜR

Liyakat esasına göre gerçekleştirilen sınava güven duygusu içinde girdiklerini vurgulayan adaylar kadar velileri de düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:
-Cumali Topbaş: “İkiz çocuklarım Adana İtfaiye Bölümünü bitirdi. Başkanımız Mansur Yavaş’ın itfaiye eri sınavı açtığını öğrendik ve çok heyecanlandık. Çok güzel bir duygu içindeyiz. Meslek lisesini bitirmiş gençleri işe alarak örnek bir belediye olduğu için çok teşekkür ediyoruz. Diğer illere de örnek olmasını diliyorum.”

-Yağmur Şengül: “İtfaiyecilik yangın bölümü mezunuyum. İtfaiye mezunu şartı koyularak alım yapılması bizi çok memnun etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi bir ilk yarattı ve kadın itfaiye eri de alıyor. Bizim için avantajlı bir durum oldu. Bizi fark ettikleri için ve kadın olarak bizim de bu mesleği yapacağımıza inandıkları için çok mutluyum.”

-Emirhan Çetiner: “Kayseri’den geliyorum. KPSS puan şartı ve itfaiye mezunu koşulu aranarak sınav yapılması beni ümitlendirdi. Soruları adaletli buldum. Sınava katılanların hak ederek kazanacağına inanıyorum.”
-Cem zafer Özcan: “Değerlendirmelerin hakkaniyetle yapılacağına inanıyorum. Diğer belediyelerin de bu sınav projesini örnek almasını ve gençlerin önünü açmasını diliyorum.”
-Elif Nazlı: “Kocaeli’nden sınava katılıyorum. İtfaiye bölümü mezunuyum. Kadın olarak böyle bir meslekte yer alacağımı hayal etmek bile beni onurlandırıyor. İlk defa Ankara Büyükşehir Belediyesi itfaiye mezunu koşulu arayarak sınav açtı. Bize sunulan bu fırsattan çok mutluluk duydum.”

-Mehmet emin Alçin: “Malatya’dan sınava katılıyorum. Belediye ekipleri bizi çok iyi ağırladı burada. Moral ve cesaret verdiler. Diğer belediyelerin itfaiye eri alımı için Mansur Başkan’ın bu teşvik modelini örnek almalarını tavsiye ediyorum.”