1 ay sonra faiz artışı mı geliyor?

1 ay sonra faiz artışı mı geliyor?

Tahminlarinde son derece başarılı olan Ekonomist Remzi Özdemir bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın faiz kararını ele aldı.

Tahminlarinde son derece başarılı olan Ekonomist Remzi Özdemir bugünkü köşesinde Merkez Bankası'nın faiz kararını ele aldı.

Bilindiği üzere enflasyonun yükselmesi nedeniyle Merkez Bankası da faiz artımına gitmek zorunda kalıyordu. Açıklanan son TÜİK verileri Ağustos ayında da enflasyonun yüzde 20'lere dayandığını gösteriyor. Enflasyonun yükselmesine rağmen Merkez Bankası faiz indirimine gitti. Merkez Bankası'nın bu kararı dolar kurunun yükselmesine neden oldu. Dolar hızla yükselerek 8.88'e dayandı.

Yeniçağ Gazetesi yazarı Remzi Özdemir faiz kararı ile ilgili şunları yazdı: 

Enflasyon faizin neticesidir. Yani faiz yüksek ise enflasyon da yüksek olur.

Bu söylemi her ne kadar dünyadaki tüm iktisatçılar kabul etmese de Cumhurbaşkanı Erdoğan her zaman iddia etti.

Şu anki Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Cumhurbaşkanı'nı bu konuda destekleyen tek profesör diyebiliriz. Nitekim perşembe günü yapılan Merkez Bankası toplantısından 100 baz puanlık faiz indirimi çıktı.

Bütün ekonomistler Merkez Bankası'nın faizlere bu ay da dokunmayacağını ve pas geçeceğini yazdı. Öyle ki, yapılan bir ankete katılan 18 analistin 18'i de Merkez Bankası'nın pas geçeceğini tahmin etmişti.

Herkes yanıldı. Merkez Bankası bütün dünya Merkez Bankalarının faiz arttırdığı bir dönemde küt diye faiz indirdi. Zenginlik ve refah ülkesi Norveç bile bizden birkaç saat önce faiz yükseltmişti.

Çünkü Amerika artık para saçmayacak ve enflasyonla mücadele için faiz yükseltecek. O zaman para Türkiye, Hindistan, Bulgaristan ve Brezilya gibi ülkelere değil de Amerikan 10 yıllık tahvillerine gidecek.

Bu da bu ülkelerin para birimleri için felaket anlamına geliyor.

Uyanık Merkez Bankaları hemen faiz artırdı. Bunların içinde en uyanığı Rusya. Bu yıl içerisinde tam 5 kez faiz artırarak enflasyonun üzerine çıktı. Yani çatıyı güneşli havada tamir etmeye başlamıştı.

Bu mantıkla biz de çatıyı tam tersi kış öncesi indirdik.

Merkez neden indirdi?

Merkez Bankası faizleri şartlar uygun olmamasına rağmen neden indirdi?

Bu operasyon ile ilginç bir iddia var.

İddiaya göre, Merkez Bankası'nın Kasım ve Aralık ayını beklemeden faiz indirme nedeni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı haklı çıkartmak.

Nasıl mı?

Cumhurbaşkanı hep savunuyor ya faizler düşünce enflasyon düşer diye. İşte bunun için. Çünkü Ekim, Kasım ve Aralık ayında enflasyon rakamının baz etkisi ile düşmesi bekleniyor. Neredeyse kesin gibi bir şey.

Kasım-Aralık aylarında baz etkisi nedeni ile enflasyon düşünce, bak "faiz düştü enflasyon düştü tezi doğru, gördünüz mü" denecek.

Böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı çıkacak!

Dolar yükselmiş kimin umurunda ki!

Çünkü faiz indirimi bu ülkeye şu dönemde bir fayda sağlamaz. Yüksek faiz elbette kötü. Ancak bu ülkede bir enflasyon belası var ve bunun için yüksek faiz vermek zorundasın. Yoksa insanlar tasarruflarını korumak için başka ülkenin para birimine sığınmak zorunda kalacaklar. Nitekim son 2 yıldır bu olmadı mı?

Bankalarda Türk lirası mevduatından çok, yabancı para var.

Bu da ülkeyi kısır döngüye sokuyor. Döviz artıyor, fiyatlar artıyor. Dövizle fiyatların artma nedeni bu ülkenin üretmemesi, yediği ekmeğin buğdayını bile yurt dışından ithal etmesi. Yani tam bir kısır döngü.

Merkez Bankası perşembe günü tarihî hatalı bir karar vermiştir. Geçmişte buna benzer kararı Başkan Murat Uysal vermiş ve bir ay sonra daha fazla faiz artışı gelmişti.

Umarım bu kez aynı olay tekrarlanmaz.