2. el araçta 'güvenli' alım satım dönemi

2. el araçta 'güvenli' alım satım dönemi

Ticaret Bakanlığının Türkiye Noterler Birliği ile anlaşarak İkinci el araba alım satımına 'Güvenli Ödeme Sistemi'ni getiriyor

Ticaret Bakanlığında taşıt alım satımında Güvenli Ödeme Sistemi'nin kurulması ve işletilmesi ile ilgili Türkiye Noterler Birliğinin yetkilendirilmesine yönelik protokolün imza merasiminde konuşan Pekcan, ticaretin kolaylaştırılması için daimi yeni projeler ürettiklerini dile getirdi.

Türkiye'de günde yaklaşık olarak 30 bin, senede ise takriben 8 milyon taşıtın ticaretinin yapıldığını, bu pazarın çok dinamik ve aktif olduğunu belirten Pekcan, yurttaşların alım satım ve devir işlemlerinde birtakım sıkıntılar yaşayabildiğini kaydetti.

Noterlerde ödeme işlemlerinin belgelendirilmesi için önceden ödeme yapılabildiğini, bunun da çeşitli suistimallere sebep olduğunu ifade eden Pekcan, yurttaşın yanında nakit taşımak zorunda kaldığını, bunun da çalınma rizikosu taşıdığını anlattı.

Pekcan, bütün bu negatifliklerin önüne geçmek için çalışma başlattıklarını ve protokol hazırladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye Noterler Birliğini ikinci el araç satışında Güvenli Ödeme Sistemi'nin kuruluşu ve işletilmesi ile ilgili yetkilendiriyoruz. Bu yetkilendirme ile Noterler Birliği ile ortak Bakanlığımız ve yetkili arkadaşlarımız birlikte çalıştılar ve sistemin kuruluşu ve işletilmesi konusundaki usul ve asalları belirledik. Noterler Birliği 6 ay içerisinde bu sistemin kuruluşunu ve işletilmesini gerçekleştirecek. Bunun için de yurttaşımız sistemi kullanmasına konusunda sembolik bir para ödeyecek. Bunu bugün için 20 lira olarak belirledik, her yıl bu rakam yine değerleme oranında artacak. Bu sistemle satış bedeli ile aracın mülkiyeti eş vakitli olarak devredilecek. Sistem sayesinde artık yurttaşımız, daha güvenli, daha hızlı ve daha az fiyatlı bir ödeme sistemi ile taşıt alım satım işlemini gerçekleştirecek. Hem de sistem kayıtsız ticaretin azaltılması ve önlenmesi istikametinde de ehemmiyetli bir adım olacak."

Pekcan, sistem ile hem aracın devir işleminin hem de paranın transfer işleminin aynı anda noter huzurunda yapılacağını belirtti.

1 Şubat itibarıyla başlayacak

Yurttaş için 6 aylık müddetin çok uzun olduğunu ifade eden Pekcan, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin'den bu müddetin kısaltılmasını istedi.

Cin de bunun üzerine hazırlıklarını büyük ölçüde bitirdiklerini ifade ederek, uygulamayı 1 Şubat itibarıyla devreye almayı tasarıladıklarını söyledi.

Konuşmaların hemen peşinden Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ile Cin tarafından protokol imza attı.