2021’de enerjide hidrojen devri başlıyor

2021’de enerjide hidrojen devri başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye'de en geç 2021 nihayetinde dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişinin olmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gelecek sene sonuna kadar dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişinin olmasını amaçladıklarını bildirdi.

Dönmez, Bakanlıkta tertip eden "Enerjide Arama Buluşmaları: Hidrojen" konulu çalıştayda yaptığı konuşmada, enerji siyasetlerinde en temel emelin kısa ve orta vadede enerji arz güvenliğini garantiye almak olduğunu söyledi.

Hidrojenin "geleceğin enerji taşıyıcısı" olarak kullanımının son günlerde sıklıkla tartışıldığına işaret eden Dönmez, Türkiye'nin enerjide gelecek vizyonunu tüm hissedarlarla beraber yapmak istediklerini ifade etti.

Bakanlık olarak hidrojeni 4 ana yarar üzerinden ele geçirmeyi amaçladıklarına dikkati çeken Dönmez, bunları "daha fazla yenilenebilir enerjiyi sisteme katmak, ısı sektörünü karbon emisyonsuz hale getirmek, yerli kömürden hidrojen imalatı gerçekleştirmek, hidrojen depolama ve tutucusu olarak borun kullanımını artırmak" olarak sıraladı.

Enerjide "yerlilik" vurgusu

Dönmez, tüm enerji taktiklerinde "yerlilik" kriterinin asal alındığını belirterek şöyle devam etti:

"Bizim için yerli kömürümüzden hidrojen ve sıvı yakıtların imalatı çok ehemmiyetli. Temiz kömür teknolojileri dahilinde düşük karbon emisyonlu kömür kullanımı için yerli kömürden hidrojen projeleri gündemimizde olmaya devam edecek. Bilhassa petrol ve tabii gaz ücretlerinde jeopolitik rizikolar ve ekonomik dalgalanmalardan kaynaklı artışlar ekonomimizi negatif istikamette etkiliyor. Yerli enerji ücretlerinin petrol ve natürel gaz ücretleriyle bağını koparmamız veyahut tesirini en üye indirmemiz için yerli kömür portföyümüzde ehemmiyetli bir yere sahip."

Daimi artan yenilenebilir kaynakların ağa entegrasyonunun da ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları dile getirdi:

"Yenilenebilir kaynakların sistem içindeki miktarında bir takım temel sınırlar olabilir. Ankara özelinde konuşursak, gerçek değerlerle kışın 1 birim üreten güneş oturumu yazın 10 birim üretiyor, başka bir deyişle 20 bin megavat güneş enerjisinin kış tesiri 2 bin megavata kadar düşebiliyor. Bilhassa bir de kar yağışının yoğun olduğu dönemlerde güneş enerjisi imalatının çok düşmesi ve ısınma talebinin tüm sene en yüksek düzeyinde olması, sistemin kaldıramayacağı bir balanssızlık olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple yenilenebilir kaynaklardan yapılan imalatın dengelenmesi için depolama sistemlerine büyük ihtiyaç var. Bunun metotlarından biri de natürel gaz dağıtım hatlarına hidrojenin yüzde 2 ila 6 oranında basılmasıdır. Türkiye ölçeğinde bu 1 ila 3 milyar metreküp hidrojenin sisteme verilebileceği manasına geliyor."

"Natürel gaz sektörümüz çalışmalara başladı"

Bir takım ülkelerin geliştirme çalışmalarıyla yüzde 10 rakamlarını da olası gördüğünü aktaran Dönmez, "Biz de bu konuda ilk EPDK projesini geçen yıl verdik ve natürel gaz sektörümüz çalışmalara başladı.Türkiye'de en geç 2021 nihayetinde dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişinin olmasını amaçlıyoruz. İlk başta bu tecrübi ve çok az bir miktar olabilir fakat ehemmiyetli olan sistemin başarıyla çalışması." dedi.

Dönmez, eriştirme sektöründe de hidrojenin sık gündeme gelen bir yakıt olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bilhassa ağır yük taşımacılığında elektrikli taşıma daha giderli olabilir. Bu noktada bizim yerli kömürlerimizden hidrojen üreterek, eriştirme sektöründe de hidrojenle temiz taşıma sağlama ihtimalimiz var. Şu an için maliyetler yüksek olsa da 1 ton kömürden hidrojen ele geçirdiğimizde bu bir otobüsü 1030 kilometre götürebiliyor. Üstelik de emisyonsuz. Yerli kömürlerimizden böyle bir fayda da ele geçirebiliriz."

Yerli hidrojen endüstrisi oluşturmak için çalışmalarına hız vereceklerini söyleyen Dönmez, "Gençlerin bilimi birinci elden tecrübelemesi için Ankara'da en çok ziyaret edilen bilim merkezlerinden birine sahibiz. MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi'ne gençlerimizin de hidrojeni ve yenilenebilir teknolojileri tecrübeleyebilmeleri için hidrojen laboratuvarımızla beraber deney setleri yerleştireceğiz. Hidrojen laboratuvarımız, BOREN laboratuvarımız, Enerji Verimliliği hanemiz, çarşamba günü ziyaretçilerine kapılarını açacak. Randevularınızı BOREN'den alabilirsiniz." diye konuştu.