300 bin işsiz üniversiteliye KYK icrası

300 bin işsiz üniversiteliye KYK icrası

Üniversite eğitimi aldığı süreçte KYK'den kredi alan ve üniversite sonrası iş bulamayan binlerce genç için icra takipleri üst üste başlatılıyor. İcra takibi yapılan öğrencisi sayısının 300 bini bulduğu öğrenildi.

Üniversitede eğitimi hayatını sürdürebilmesi için maddi imkanı olmayan öğrenciler önce devlet bursuna başvuruyor. Burs çok az sayıda kişiye çıkarken, burs çıkamayanlar devlet kredisine başvuruyor. Ancak yüksek faizli bu krediler üniversite bittikten sonra büyük bir külfete dönüşüyor. 

Öğrenciler, üniversitedeyken "nasıl olsa öderim" mantığıyla hareket ederken, yasal faizleri hesaplayamıyor. Gerçekler ise mezuniyetten sonra ortaya çıkıyor. Yüz binlerce üniversite öğrencisi mezun olduktan sonra iş bulamıyor, kimisi kamu kurumlarının sınavlarına kimisi de özel sektöre bel bağlıyor. Bu süreç uzadıkça lisans döneminde alınan kredilerin ödemeleri de sarkmaya başlıyor.

Her gecikme dönemi için işsiz gençlere faiz uygulayan ve bununla da yetinmeyerek evlerine icra takibi yapan sistem pandemi sürecinde de aralıksız çalışıyor. 

DİPLOMALI İŞSİZ GENÇLERE İCRA TAKİBİNDE PATLAMA

Üniversiteden mezun olduktan sonra borçlarını ödeyemeyen gençlerin sayısında ise ekonomik krizle birlikte patlama yaşandı. Yaklaşık 5 milyon gencin krediyi ödeyemediği için toplam borcunun üzerine faiz işletilirken, 300 bine yakın işsiz üniversite mezunu için de icra takibi başlatıldı.