85 ülkeye tohum satıyoruz

85 ülkeye tohum satıyoruz

"Ukrayna, Kanada, Azerbaycan en çok ihracat yaptığımız ülkeler. Bunlar yeterli değil, daha üst yerlere taşıyacağız."

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği İdare Heyeti Başkanı Hacı Ömer Güler, "Türkiye'den 85 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz. Ukrayna, Kanada, Azerbaycan en çok ihracat yaptığımız ülkeler. Bunlar yeterli değil, daha üst yerlere taşıyacağız." diye konuştu.

Bir toplantı için Antalya'ya gelen Güler, dünyadaki diğer çiftçilerle rekabet edebilmek emeliyle Türkiye'deki üreticilere yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Türk çiftçinin dünyayla rekabet edebilmesi için yol haritası belirleyeceklerini aktaran Güler, taktiğin tohum, su ve toprak olarak üç ayaktan oluşacağını dile getirdi.

Gerek Tarım ve Orman Bakanlığı, gerekse özel şirketlerin son 10 senede ulusal ve yerli tohumculukta suskun bir devrim yaptığını vurgulayan Güler, ülke dışında 100, 150 sene önce tohumculuk sektöründe araştırmaların başlamasına karşın aradaki mesafeyi kısa müddette kapatabileceklerini bildirdi.

Tohumculuğun stratejik bir alan olduğuna işaret Güler, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin yıllık tohum imalat kapasitesi 140 bin tonlardan 1 milyon 60 bin tonlara geldi. Ülkenin ihtiyacı 2 milyon ton. Hala önümüzde yol var, takriben 900 bin ton açığı allahın izniyle önümüzdeki süreçte çiftçilerimizi bilinçlendirerek sertifikalı kullanımın ehemmiyetini anlatarak kapatacağız. Islahçısı, yetiştiricisi, üreticisi, endüstricisi hep beraber güç oluşturarak, bunu muvaffak olacağız. Türkiye'den 85 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz. Ukrayna, Kanada, Azerbaycan en çok ihracat yaptığımız ülkeler. Bunlar yeterli değil, daha üst yerlere taşıyacağız."

"GDO'nun girişi de imalatı de yasak"

GDO'lu tohumların Türkiye'ye girişinin ve imalatının yasak olduğuna işaret eden Güler, "GDO'lu ürünleri ülkeye sokan, imalat yapanlara yönelik yasalarımızda 10 ile 12 sene arasında mapus cezası var. GDO kavramı daimi ülke gündemine getirilmekte. Hibrit tohumla GDO karıştırılmak suretiyle Türk tarımı üzerinden bir karalama kampanyası yürütülüyor. GDO ile yanlış ilaçlamayı birbirinden ayırmak gerekiyor." diye konuştu.