9 İlaç daha geri ödeme listesinde

9 İlaç daha geri ödeme listesinde

Sosyal Güvenlik Müessesesi Sıhhat Uygulama Tebliği'nde yapılan tertip etmeyle biri lösemi, 4'ü epilepsi olmak üzere 9 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Resmi Gazete’de yayımlanan Yeni Sıhhat Uygulama Tebliği (SUT) ile biri lösemi, 4’ü epilepsi olmak üzere 9 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını bildirdi.

SUT'ta yapılan tertip etmeyle geri ödeme listesine ilave eden ilaçlar, şu şekilde:

“1 lösemi, 4 epilepsi ilacı, 1 kalp ilacı, 1 kemoterapi ilacı, 1 Wilson hastalığı, 1 adale gevşetici”

“Yurtdışından ithal edilen 20 ilacın eşdeğerleri eczanelerde satışa sunuldu”

Bakan Selçuk, “Önceden yurtdışından ithal edilen 20 ilacın eşdeğerleri ülkemizde ruhsat aldığı için artık eczaneler aracılığıyla satışa sunulmuştur.” diye konuştu.

Geri ödeme listesine alınan toplam ilaç sayısı 8844 oldu

2019 seneninde geri ödeme listesine alınan yerli ve ithal ilaçlar ile ilgili da bilgi veren Bakan Selçuk, 2019 seneninde 444 adet yeni ilaç geri ödemeye girmiştir. Bunların 351 adedinin yurt içi imal, 93 adedinin ise ithal ürün olduğunu söyledi.

Bakan Selçuk, yerli ilaç sayısı oranının artmasıyla hem ücret bazında yerli imalatın desteklendiğini hem de hastaların ilaçlara daha kolay ulaşım sağlayabileceğini vurguladı.

Böylelikle bugüne kadar geri ödeme listesine alınan toplam ilaç sayısı 8844 oldu. Bu ilaçlardan 6511’i yurt içi imal, 1960’ı ithal olup ülkemizde ruhsatlı, 373’ü ise dolaysız ülke dışından ithal edilen ilaçlardan oluşuyor.

Tertip etme ile yeni işlem kodları tanımlandığını bildiren Bakan Selçuk, “Biyokimya işlem kodları sayesinde, hastalıklarımızın tanı ve rehabilitasyon takibi daha doğru bir biçimde gerçekleştirilecek. Her bir testin milli kimliği olacak. Böylelikle hasta hakkında detaylı ve sıhhatli verilere erişilebilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Tarama ve doğrulama analizlerinde kullanılan maddeler için de ayrı ayrı kodlar belirlendiğine değinen Selçuk, böylelikle illegal maddelerin saptayarak kötüye kullanımların önüne geçileceğini belirtti.

Bakan Selçuk, “Yeniden madde bağımlılığı tanılarında “Müracaat etmelik, Arındırma, Tedavi ve Rehabilitasyon Hizmetlerinin” etkinliğini artırmak emeliyle, Tıbbi Rehabilitasyon Hizmetlerinden, “Aile müzakeresi-değerlendirme”, “Ferdi psikoterapi”, “Grup Psikoterapisi” işlemlerinin yapılma sıklık ve sayıları arttırılmıştır.” dedi.