Altın daha düşer mi?

Altın daha düşer mi?

Altın fiyatları psikoloji sınır olan 400 liraya dayanmış durumda. Tarihi zirvesi 540 lira olan gram altının düşüşünün sürüp sürmeyeceği merak konusu olmuş durumda.

Altın fiyatları 2021 yılının Şubat ayına da hareketli başladı. 2020 yılında hem gram tarafında hem de ons tarafında tarihi zirvelerini gören altın fiyatları 2021 yılında yönünü aşağı çevirmiş durumda.

Sabah Gazetesi'nin aktardığına göre; 6 Kasım 2020 tarihi itibariyle 540 lira tarihi zirve seviyesinin görülmesinin ardından gram altın fiyatları düşüş trendi içerisine girdi. Gram altın, yurt içinde ekonomide yeni dönem adımları ve söylemlerinin etkisiyle dolar kurundaki sert düşüşe paralel geriledi.

2020 yılını 454 lira seviyesinden kapatan gram altın yaklaşık son 7 ayın en düşük seviyesi olan 403 lira düzeyine kadar çekilerek yatırımcısına 2021 yılında yüzde 11 kayıp yaşattı. Gram altın fiyatları en son 22 Temmuz 2020 tarihinde 403 lira seviyesini gördüğü biliniyor.


Olumlu koronavirüs aşısı gelişmeleriyle tarihi zirve seviyelerinden gerileyen ons altın fiyatları, ABD'de gündemde olan 1.9 trilyon dolarlık dev teşvik paketi beklentilerine rağmen zayıf bir görüntü çiziyor. Ons altın pandemi döneminde teşvik paketleri ve düşük faiz politikalarının etkisiyle riskten kaçan, alternatif yatırım arayan yatırımcıların gözdesi konumundaydı. Uzmanlar ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketlenmenin altın fiyatları üzerinde baskı unsuru oluşturduğunu belirtirken, ABD'de enflasyonda yukarı yönlü beklentilerinin altın fiyatları için şu aşamada destekleyici olmadığını açıkladı.

Ons altın 1817 dolar seviyesi dikkate alındığında 2075 dolar olan tarihi zirvesinden 258 dolar aşağıda yer alarak yatırımcısına yüzde 12 kayıp yaşattı. Gram altın ise tarihi zirvesinden 137 lira aşağıda bulunarak, yaklaşık yüzde 25 kayıp yaşadı. İstanbul Altın Rafinerisi Stratejisti Haluk İzzet Mutlu altın fiyatları değerlendirmesinde bulundu. ABD'de teşvik ile birlikte tasarruf oranlarının ve petrol fiyatlarının yükselmesinin önümüzdeki dönemde enflasyon konusunda soru işaretleri yaratacağını belirten Mutlu, "ABD'de enflasyondaki yükseliş altını pozitif etkileyebilir" açıklamasında bulundu.