Altın fiyatlarında sert düşüş! Altın fiyatları ne olacak?

Altın fiyatlarında sert düşüş! Altın fiyatları ne olacak?

Altın fiyatları üç aydır düşüş yaşıyor. Faiz artışlarının hız kazanması altının aşağı yönlü seyirde kalmasına neden oluyor.

ABD Merkez Bankası FED ve ülkelerin merkez bankalarının agresif adımları ve faiz artırımları altın fiyatlarını doğrudan etkiledi. Atılan bu adımlar etkisini altın üzerinde düşüşle gösterdi. Altın, 2021'den bu yana çeyreklik bazda en sert düşüşü yaşadı.

618bd2c54e3fe01b0cc64f66.webp

ALTIN PİYASASINDA YAŞANANLAR VE ONS FİYATI

İkinci çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 6,2 oranında gerileyen altının ons fiyatı bugün yüzde 0,3 değer kaybıyla 1811 dolar seviyesinde seyretti. ABD vadeli altın işlemleri ise 1811 dolara doğru düşüşe geçti.

DOLAR/TL'YE BAĞLI ÇEYREK ALTIN VE CUMHURİYET ALTIN FİYATLARI

Dolar/TL'nin 16,65 seviyelerinde olması ile gram altın 967 TL seviyelerinde yer buldu. Çeyrek altın 1587 TL alış ve 1604 TL satış seviyelerinde seyrederken, Cumhuriyet altını da 6 bin 333 TL alış ile 6 bin 390 satış seviyelerinde işlem gördü.

altin-hjdj-cover.jpg

MERKEZ BANKALARININ AGRESİF FAİZ KARARLARI DEVAM EDECEK

ABD Merkez Bankası FED ve Avrupa merkez bankalarının başkanları, enflasyonla mücadeleye devam edeceklerini ve her türlü bedeli ödemeye hazır olduklarının sinyalini verdi. Buna bağlı olarak merkez bankalarının sert faiz artışlarına devam edeceğine yönelik algılar daha da arttı.

ALTININ DÜŞMESİ DOLAR VE FAİZ ORANLARIYLA BAĞLANTILI

Altın piyasasında dair değerlendirmelerde bulunan City Index'in kıdemli analisti Matt Simpson, altın performansının düşmesinin, yükselen dolar ve faiz oranlarıyla bağlantılı olduğunu fakat sarı metalin diğer para birimleri karşısında çok kötü performans göstermediğini işaret etti. 

gold-ingots-golden-treasure-47047.jpeg

ONS ALTINDA DİKKAT ÇEKEN SEVİYELER

DailyFX’te döviz stratejisti Ilya Spivak ise, altında 1780-1790 doların orta vadede kritik bir destek seviyesi olduğunu ifade etti. Spivak, "Kısa vadeli görünüm açısından kısa vadeli direnç konumunda yer alan ve bugün itibariyle 1835 dolar seviyesinden geçen 20 günlük ortalamayı takip edeceğiz. Ons altının bu seviyeyi aşmayı başarması durumunda yükselişin yeniden 1850 dolar seviyesine doğru hızlanması beklenebilir." dedi.

pexels-photo-342945.jpeg