Artık su sudan ucuz değil

Artık su sudan ucuz değil

Vatandaşın günlük hayatında hele ki yaz aylarında sıkça satın aldığı şişe su fiyatı mekana ve muhite göre değişiklik gösteriyor.

Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte dışarıda su tüketimi artıyor. Tüketim artıyor fakat dışarıda suyun fiyatı belli değil. Kaynağında 30 kuruş, büfede 1 TL, fast-food’çu’da 1.5, restoranda ise 5 TL’ye satılıyor. Halbuki su hayatın kaynağı ve insanların en temel ihtiyaçlarından biri. Suyun fiyatında da tıpkı ekmekte olduğu gibi kontrol olmalı.

İstanbul’da mekan mekan suyun fiyatını araştırdık. Bir kafede suyu alıp gidersek 1.5 TL, oturarak suyumuzu içersek 2 TL ödeyeceğimiz söylendi.

Mekan sahibine ‘Bu suyu kaç liraya dışarıdan alıyorsunuz?’ dediğimizde ise ’30 kuruşa bize geliyor’ cevabını aldık. ‘Peki neden her mekanda suyun fiyatı bu kadar değişiklik gösteriyor’ dediğimizde ise şu cevabı aldık; ‘Serbest piyasa isteyen istediği fiyattan suyu satabilir.’

AVM’LERDE DE DURUM AYNI

Vatandaşın  hemen hemen her gün ziyaret etiği AVM’lerde de durum aynı. Yemek katında yan yana yer alan restoranlarda su fiyatı değişiklik gösteriyor. Malum yemeği başka mağazadan suyu başka mağazadan almak mümkün değil. Bu nedenle vatandaşlar diğer firmadaki su fiyatını görmeden daha pahalı olanını satın alıyor.

PEKİ BU SUYU FİRMALAR KAÇ LİRAYA SATIYOR?

Büyük bir su firmasından sozcu.com.tr’ye yapılan açıklamada 0,5 lt 24’lü su paketinin 7,25 TL satıldığını yani adedinin 30 kuruşa geldiğini belirtti. Yine başka bir su firmasından yapılan açıklamada ise 12’li paketin 8,50 TL’ye satıldığını yani adedinin 70 kuruşa geldiği söylendi.