Bakanlıktan ithal kurbanlık darbesi

Bakanlıktan ithal kurbanlık darbesi

Kurbanlık hayvan ithal edilmeyeceğini açıklayan Tarım Bakanlığı'nın, başta Kızılay olmak üzere yardım kuruluşlarına kurbanlık hayvan ithalatı için yetki verildiği ortaya çıktı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kurbanlık hayvan ithal edilmeyeceğini açıklamasına rağmen tebliğ ve yönetmeliklerde değişiklik yapılarak yardım kuruluşlarına kurbanlık hayvan ithalatı için yetki verildi. 

Milli Gazete'de yer alan habere göre, bu kapsamda Kızılay, yurt dışından 6 bin büyükbaş hayvan ithal edecek. 

Türkiye, bir taraftan aşırı ithalattan dolayı dolan Et ve Süt Kurumu’nun deposundaki etleri yurt dışına satmaya çalışırken, bir taraftan da Kızılay üzerinden kurbanlık hayvan ithal edilecek. Kızılay’ın yapacağı kurbanlık hayvan ithalatının ihalesi Temmuz ayında yapılırken, bugün de Resmi Gazete’de ithalatı resmileştirmek için tebliğ ve yönetmeliklerde değişiklikler yayınlandı.

Yaşanan ekonomik krizden dolayı üretici kurbanlık hayvan satışlarında sıkıntı yaşarken, Kızılay, yurt dışında daha ucuz olduğu gerekçesiyle yaklaşık 6 bin büyükbaş kurbanlık hayvan ithal edecek. Kızılay’ın yapacağı kurbanlık ithalatının ihalesi geçtiğimiz Temmuz ayında yapılırken, ithalatın önünü açan tebliğ ve yönetmeliklerde yapılan değişikliklerde bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

İTHALAT TEK BİR FİRMAYA VERİLDİ

Diğer yandan Kızılay’ın yurt dışından ithal edeceği kurbanlıkları yapılan ihale ile tek bir firma aldı. Söz konusu firma, Ukrayna, Polonya, Macaristan ve Bosna Hersek’te keseceği hayvanları karkas olarak Türkiye teslim edecek. Karkas olarak getirilecek kurbanlık etler, İzmir’de konserve yapılacak.