‘Büyümenin yolu e-ticaret ve e-ihracat’tan geçiyor’

‘Büyümenin yolu e-ticaret ve e-ihracat’tan geçiyor’

Ankara Ticaret Odası İdare Heyeti Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’de özel sektörü e-ihracata yönlendirmek ve e-ticareti kolaylaştırmak için tertip etmeler yapıldığını belirterek, “Türkiye’nin büyüme ve ihracat hedeflerine erişmesinde, e-ticaret ve e-ihracat başrol oynayacak” diye konuştu.

ATO Başkanı Baran, Ankara Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) ve Webolizma iş birliği ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Orta Anadolu E-İhracat Konferansı’nın açılışına katılarak bir konuşma yaptı. Türkiye’nin e-ticarete uyum sağlayan ülkelerin başında bulunduğunu ifade eden Baran, “Nüfusun büyüklüğü, internetin kullanımı, ödeme sistemleri ve lojistik gelişmişlik Türkiye’nin e-ticaretteki gelişiminde temel avantajları oldu. Türkiye’de e-ticaret pazarı 45 milyar dolar civarında bir hacme erişti. Ülkemiz bir yandan KOBİ’leri elektronik ihracata yönlendirirken diğer yandan da elektronik ihracatın artışına yönelik önlemler uyguladı. Bu desteklerin neticelerini ekonomik göstergelerde de göreceğiz” dedi.

Küresel perakende ticaret hacminin 2019 senesi bakımından 25 trilyon dolara eriştiği bilgisini veren Baran, bu rakam içindeki e-ticaret satışlarının ise 3,5 trilyon dolar olduğunu söyledi. E-ticaretin toplam ticaret içindeki hissesinin 2011 senesinde yüzde 3,6 iken 2019 senesinde yüzde 15’e yükseldiğini kaydeden Baran, bunun ticaretin hızla istikamet değiştirdiğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Baran, “E-ticaret sayesinde global pazarda yer alan firmalar daha kolay pazar çeşitlendirmesi yapabildiği gibi müşteri portföyünü genişletip daha etkin dağıtım kanallarıyla operasyon fiyatını düşürebiliyor. Bu durum e-ticarete yönelen firmalara rekabet olanağı sağlıyor” dedi.

“Hedef her azayı e-ihracatçı görmek”

ATO’nun, azalarının ticari faaliyetlerini artırmaya yönelik yaptığı çalışmaları anlatan Baran, Ankara’nın ve Anadolu’nun ticaret ve ihracat potansiyelini artırmak için başta oturum, eğitim programları, yabancı kurullarla toplantılar olmak üzere çok sayıda faaliyet yürüttüklerini kaydetti. Azalara daha kaliteli hizmeti daha kısa müddette verebilmek için ATO’da dijital dönüşüm gerçekleştirdiklerini de bildiren Baran, “E ticaretin 24 saat devam ettiğini dikkate alarak, internet üzerinden belge verme hizmet müddetimizi de 24 saate çıkarttık. Şirketlerimiz ve işletmelerimiz bu süreçte rakiplerinin gerisinde kalmamalı. Bizim gibi kuruluşların görevi azalarımızı ve ihracat yapmak isteyenleri bu değişimlere hazırlamak. Her azamızın e-ticaret ve e-ihracat yaptığını görmek en büyük hedefimiz. Biliyoruz ki azamızın kazanacağı her bir dolar ülkemizin geleceğini yapacaktır” diye konuştu.

Konferansa Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İdare Heyeti Sayman Azası Faik Yavuz, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, TÜMSİAD Ankara Şube Başkanı Abbas Demirbaş, Webolizma Ajans Başkanı Ecevit Saraç, Worldef Kurucu Başkanı Ömer Nart da katılarak açılış konuşmalarını yaptılar.