Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan Kıbrıs'ta doğalgaz açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan Kıbrıs'ta doğalgaz açıklaması

Cumhurbakanı Yardımcısı Fuat Oktay, Doğu Akdeniz'de devam eden doğalgaz çalışmalarıyla ilgili olarak, "Hidrokarbon kaynakları meselesinde meşru çıkarlarımızdan en küçük bir taviz vermeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 36'ncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz’de devam eden doğalgaz çalışmalarına ilişkin açıklamalar yaptı. Oktay, “Geçtiğimiz ay güncellediğimiz Millî Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde de Doğu Akdeniz’de yürütülen faaliyetler konusundaki kararlılığımızı bir kez daha vurgulamış durumdayız. Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerimiz bahane edilerek AB Dışişleri Bakanları tarafından Pazartesi günü onaylanan yaptırım taslağının da bizim nezdimizde hiçbir hükmü yoktur” ifadelerini kullandı.

DOĞU AKDENİZ VURGUSU

Doğu Akdeniz'deki doğalgaz gerilimlerle ilgili de açıklama yapan Oktay, "Akdeniz Havzası, Suriye’de yaşanan insani kriz ve göçmen trajedileri yanı sıra, Doğu Akdeniz’de yaşanan gerginlikler ile de karşı karşıyadır. Türkiye olarak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının Ada’ya barışın ve istikrarın gelmesi için bir fırsat olarak kullanılması gerektiğini en başından beri savunuyoruz. Ada’nın tek sahibi olduğu yanılsamasıyla yaşayan Rum tarafı, Avrupa Birliği üyeliğini suiistimal ederek Türk tarafını zor durumda bırakacağını, caydırabileceğini sanmaktadır. Hidrokarbon kaynakları meselesinde meşru çıkarlarımızdan en küçük bir taviz vermeyeceğiz. Hamdolsun sahip olduğumuz imkân ve kabiliyetlerle bugün dünden çok daha  güçlüyüz; yarın da bugünden daha güçlü olacağız. Bu konudaki kararlılığımızı, diplomatik girişimlerimiz yanında, askeri gücümüzle ve enerji politikalarımızla da gösteriyoruz. Doğu Akdeniz’de Yavuz sondaj gemimiz ülkemizin kıta sahanlığında faaliyettedir. Fatih sondaj gemimiz ise, kıta sahanlığımızdaki görevinin tamamlanmasının ardından dün, Karpaz Burnu’nun güneyindeki yeni faaliyetine başlamıştır. Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemimiz ise KKTC’nin Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsat sahalarında faaliyetlerini sürdürmektedir" dedi.