Dolar 14 liraya dayandı! Merkez yeniden müdahale ediyor

Dolar 14 liraya dayandı! Merkez yeniden müdahale ediyor

Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra yükselişe geçen dolar 13.89'a kadar çıktı. Bu gelişme üzerine TCMB piyasaya müdahale ettiğini duyurdu.

 Çarşamba günü 8 yıl aradan sonra ilk kez döviz piyasasına doğrudan müdahalede bulunan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bugün 13,88 TL'nin üzerinden bir müdahalede daha bulundu.

Müdahaleyi, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" açıklaması ile duyuran TCMB'nin bu müdahaleye 13,88 TL'nin üzerinden başladığı görüldü. Satım yönündeki bu doğrudan müdahale ile kur 13,4047 seviyesine kadar geri çekildi.

1 Aralık günü yapılan müdahale de 13,88'in üzerinden başlamış ve kur 12,4705'e kadar inmişti. 

 Merkez'in acı eşiği 14 lira
halktv.com.tr yazarı Barış Soydan 1 Aralık'ta Merkez'in dolara ilk müdahalesinden sonra "Merkez'in acı eşiğinin 14 TL" olduğunu yazmıştı.

Barış Soydan yazısında dolara müdahaleyi "Merkez bankalarının müdahalelerinin önemli bilgi değeri vardır, banka yönetiminin hangi seviyeden rahatsız olduğunu gösterir. Dolar 10 TL’yi, 11 TL’yi, 12 TL’yi, 13 TL’yi geçtiğinde müdahale etmeyen Merkez Bankası, 14 TL’ye yaklaşınca müdahale ederek elini açık attı, acı eşiğinin 14 TL olduğunu gösterdi. Bununla Pandora’nın kutusunu açtı, piyasa artık Merkez Bankası’nın doların hangi seviyeye çıkmasını istemediğini biliyor: 14 TL" şeklinde yorumlamıştı. 

 1 Aralık'ta dolar 13.88'e tırmanınca Merkez ilk müdahaleyi yapmıştı

Dolar 13.88'i görünce Merkez Bankası piyasalara müdahale etti. MB'den yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur." ifadeleri kullanıldı.
TCMB'den yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.

TCMB, Ocak 2014'ten bu yana ilk kez döviz piyasasına doğrudan müdahale etmekte olduğunu bildirdi.

TCMB'nin müdahale açılaması öncesi  Dolar kuru 13,8847 seviyesini görmüştü. Açıklama sonrası kur 12.50 seviyesine kadar çekildi. 

Öte yandan Merkez Bankası, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlandığını da duyurdu.