Dolar düştü, vatandaş dövize yöneldi

Dolar düştü, vatandaş dövize yöneldi

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi vatandaş dövize yöneldi. Merkez Bankası başkanının değişmesi ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın istifası sonrası düşen dövize talep oldukça arttı.

Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi vatandaş dövize yönelim gösterdi. Merkez Bankası başkanının değişmesi ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın istifası sonrası düşen dövize talep oldukça arttı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınması ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasının neticesinde bugün gelecek Merkez Bankası faiz kararı öncesi doların 8,55 TL’lik tarihi rekoru arasında yabancı para cinsinden mevduatlarda artış görüldü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Merkez Bankası Başkanı ve Maliye Bakanı’nın görevden ayrıldığı hafta 247 milyon dolar olan yabancı para cinsinden mevduatlar 11 Kasım’a gelindiğinde 250 milyon dolara ulaştı. Doların 8,55 seviyesinden 7,70 seviyesine gelmesini mevduat sahipleri fırsat olarak gördü.  14 Ağustos’ta 242 milyon dolar olan yabancı para cinsinden mevduatlar 11 Kasım’da 249 milyon dolara ulaştı. Üç aylık sürede yüzde yabancı para mevduatlarında yüzde 4’e yakın artış görüldü.

BDDK'nın 6 Kasım tarihli verilerinde ise vatandaşın dövize olan ilgisinin artışı dikkatleri üzerine çekti. Türkiye'de yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarının toplam mevduatlara oranı yüzde 55.6'ya yükseldi. Bankalardaki toplam döviz mevduatının Türk Lirası karşılığı ise toplam 224,2 milyar dolar oldu. Türkiye'de bankalardaki tasarruf yapılan toplam mevduatların hacmi 1 trilyon 864,5 milyar TL’yi gördü.