Dolar hızla yere çakılıyor

Dolar hızla yere çakılıyor

Hafta boyunca değerlenme eğilimini koruyan TL, güne 7.14'ten başladı. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın faiz ile ilgili açıklamalarının ardından ise 7.05'i buldu.

TCMB’den faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi ve sıkı para politikası duruşunu koruyacağı beklentisiyle TL’deki değer kazanma eğilimi sürerken, dolar/TL dün gerilediği 7.14’lü seviyelerden güne başladığı biliniyor.

TL dolar karşısında, TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın faiz indiriminin “bu yıl uzun bir süre” gündeme alınmasının mümkün olmadığını ifade etmesinin ardından değer kazanmayı sürdürdü.

DOLAR
7,0815
(%-0,78)
EURO
8,4880
(%-0,73)
ALTIN
409,1492
(%-0,59)
Uluslararası piyasalarda Türkiye’nin dolar cinsi tahvillerinin fiyatı da arttı ve yaklaşık bir ayın zirvesine yükselmiş durumda. Enflasyondaki katılık, öncelikli hedef olarak enflasyonu düşürmek olarak belirleyen TCMB’den gelen faiz indirimi beklentilerini ötelemişti. Ağbal bugün Reuters ile söyleşisinde de yüzde 17 seviyesindeki politika faizinde indirimin bu yıl uzun bir süre gündeme alınmasının mümkün olmadığını söyledi.


Geçen hafta 200 günlük hareketli ortalamasını aşağı yönlü kıran TL hafta başından bu yana %2.5 değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi. Geçen yılı 40 milyar dolar artışla tamamlayan yurt içi yerleşiklerin döviz ve altın hesapları dün açıklanan verilere göre geçen hafta itibarıyla tarihi zirvesi olan 236.1 milyar dolardan 1 milyar dolar sınırlı düşüş belirtti.

Ancak bankacılar bu düşüşün kur ve altının fiyatındaki düşüşten arındırıldığında daha sınırlı olduğuna dikkat çektiler. Türk piyasalarına yurt dışı yerleşiklerin giriş ve çıkışlarına bakıldığında devlet iç borçlanma senedi alımları geçen hafta 418.1 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece son üç ayda biri hariç her hafta tahvil piyasasına yabancı giriş gerçekleşti. Dalgalı bir seyir izleyen hisse piyasasında ise yurt dışı yerleşikler 493.7 milyon dolar ile yüklü miktarda çıkışta bulundular.