Dolar ile euroda son durum ne?

Dolar ile euroda son durum ne?

Dolar/TL 8.53'ün üzerine çıkarak bugün de rekor kırmaya devam etti. Euro/TL ise 10 lirayı gördü. Piyasalarda Merkez Bankası'nın (TCMB) likidite adımları ve ABD seçimleri takip ediliyor.

TCMB hali hazırda %10.25 seviyesindeki politika faizinden fonlama yapmıyor. Banka %11.75 seviyesindeki BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik fonlamayı Cuma günü sıfıra indirdi.

Banka yine aynı faiz oranındaki diğer fonlamaları da bugün itibarıyla yapmayacağını açıkladı. Böylece TCMB’nin fonlama kompozisyonunda %14.75 seviyesindeki GLP ve benzer oranlarda oluşan geleneksel yöntemli reponun ağırlığı artacak.

TCMB’nin piyasaya sağladığı kümülatif fonlamanın maliyetini gösteren ortalama fonlama maliyeti de hali hazırda %14.75’e yükselen gecelik faizlere daha
kısa sürede ulaşacak.

TCMB’nin adımı ile birlikte dün %11.75’ten gecelik vadede sağlanan yaklaşık 35 milyar TL’lik fonlama bugün itibarıyla geç likidite penceresi repo/depo ya da benzeri oranlardaki imkanlara kayacak.

GLP imkanından kullanım dün itibarıyla 32 milyar TL. TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün %13.45 seviyesine yükseldi. Temmuz ortasından beri 600 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidildi ve fonlama maliyeti 2020’de uygulanan en yüksek orana çıktı.