Dolar nereye kadar gidecek?  Ünlü isimden dolar/TL kuru tahmini!

Dolar nereye kadar gidecek? Ünlü isimden dolar/TL kuru tahmini!

Son günlerde en çok sorulan soru dolar ka. TL olur? Ünlü Stratejist Devrim Akyıl, doların nereye kadar gideceğini ve dolar/TL kurunun ne olacağını yorumladı.

Son günlerde en çok sorulan soru dolar ka. TL olur? Ünlü Stratejist Devrim Akyıl, doların nereye kadar gideceğini ve dolar/TL kurunun ne olacağını yorumladı.

Stratejist Devrim Akyıl, katıldığı İntegral Forex TV yayınında Merkez Bankası’nın 1 puanlık faiz kararından sonra Dolar/TL’de yaşanan yükselişi değerlendirerek, 8,93 direnç noktasının kırılması halinde  dolar kurunda 9,30 seviyesine gideceğimizi söyledi.

DOLAR KURUNDA 9,30'A YOLCULUK BAŞLADI
Akyıl, “Kısa vadede bir 8,93’te bir direncimiz var. Şu anda bu soluklanma sonrası orayı kırarsa bence kırarız, 9,30’a doğru yakın zamanda bir hareket içerecek ama bunların hepsi teknik olarak 8,70 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece geçerli. Aşağısında yeni bir oyalanma döngüsüne girebiliriz. Şimdilik ben 8,76 stopla yukarı doğru görmeye devam edelim.” yorumunda bulundu. Akyıl, altın fiyatları için de görüşlerini “Ekim’de piyasanın ateşi yükselir” başlığı altında açıkladı.

DOLAR KURUNDA YUKARI YÖNÜ BEKLEMEMİZ MÜMKÜN
Devrim Akyıl'ın dolar kuru fiyatları hakkındaki değerlendirmeleri şöyle:

“Finansal piyasalarda şu anda tek merak edilen soru var. Dolar/TL ne olacak? Evet, dolar/TL 8,88 lirada kapatmıştık. Bizim 3 haftadır üzerinde durarak basa basa beklediğimiz faiz indirimi yani genel kanının aksine ısrarla 100 puanlık faiz indirimi olabileceği üzerinde durmuştum. O doğrultuda bir karar çıktı. Bunun doğruluğu, yanlışlığı tartışmasından çok gözlemlerimize dayalı bir karar. Burada faizin bir puan fazlası bir puan aşağısı ben gerçekten çok ilgilenmiyorum. Ortada çok daha ciddi sorunlar var ama bu faiz indiriminde global şu anda faizlerin yükseldiği ve daha da yükselme potansiyeli içeren bir dönemdi. Özellikle geçtiğimiz hafta özel sektör tahvillerinde başlayan yükselişin faiz yükselişinin her tarafa riayet edebileceğini, kademeli olarak ziyaret edebileceğini anlatmıştık. Şimdi o doğrultuda global bir faiz yükselmesi yaşanacak ister istemez ve biz tabii şu anda bunun tersine bir yola çıkmış olabiliriz. Bunun da belli bedelleri olabilir ve bu da ilk bedel olarak dolar/TL'nin dövizin yukarı hareketlenmesi oldu. Bunun devamı gelir ve ben teknik olarak da söylemem gerekirse evet gelir. Beklentilerde şu anda bile faizinde devam edileceği doğrultuda. Bir kerelik bir şey olsaydı belki ya herkes de faiz veriyor. Sizde biraz daha verin ki zaten veriyoruz. Kişilerin kendi enflasyon takiplerine göre zaten çok negatif reel faizin içindeydik ama bir puan daha negatif reel faiz verilebilirdi ama şu anda piyasalar beklentiyi satın alır. Beklentide faizlerin düşmeye devam edeceği, düşürülmeye çalışılmasına en azından devam edileceği yolunda… Hatta bu doğrultuda yabancı raporlarda yayınlandı. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde faizlerdeki düşüşün, düşürme çabasının devamıyla dövizde yukarı hareketin devamını beklememiz mümkün.

Şimdi burada soru, eğer bunu engellemek engellerler mi dedim. Kişisel görüşüm öyle günlük 1 milyar 500 milyon dolar falan satışlarla ancak hızını keserler. Çünkü ben zaten onların da çok düşük bir dolar kuru istemediklerini düşünüyorum. Yani o 8,30 lira geldi. Ankara'da yetkili ağızlardan durmadan bizi yukarı ittirdi. O da demektir ki isteseler de orada biraz daha ettirebilirlerdi aşağı ama tercih etmediler. Bu doğrultuda ben dövizin de belli bir seviyenin üstünde tercih etmeyecekler diyebilirsiniz ama ben şahsen bunun biraz daha yükseliş potansiyeli olduğunu görüyorum. Daha önce gördüğümüz 10,20-10,60 bölgesi vardı büyük bir kulplu çanak formasyonu vardı. O bölgeye gideceğiz bence ama ne zaman gideceğimizi konuşuyoruz. Kısa vadede bir 8,93’te bir direncimiz var. Şu anda bu soluklanma sonrası orayı kırarsa bence kırarız, 9,30’a doğru yakın zamanda bir hareket içerecek ama bunların hepsi teknik olarak 8,70 bölgesinin üzerinde kaldığımız sürece geçerli. Aşağısında yeni bir oyalanma döngüsüne girebiliriz. Şimdilik ben 8,76 stopla yukarı doğru görmeye devam edelim.

GRAM ALTIN NE ZAMAN ALINIR?
Devrim Akyıl, “Altın ne zaman alacağız?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“ONS altın 1.790-1.800 doların üzerinde günlük haftalık kapanışlar görmeye başlayınca almamız lazım ama gram altını soruyorsan gramı zaten almış olmamız lazımdı. 492’nin üzerindeki gram altın benim için 492’nin aşağısına kaymadığı sürece üzerindeki gram altın yukarı yönlü hareket edecek. Orada da resimde eksikler var. NerEde var? ONS altın, platin, altın, gümüş oranında... Bir döngü var, o döngünün biraz gümüşün lehine dönmesi lazım şu anda 78’de yani. Altın 78 tane gümüş ediyor. Bu çok büyük bir oran değil. Tarihsel süreçte normalde 12’lerde falan gezen bir şeyi konuşuyoruz. O açıdan gümüşün bir anda altına göre daha iyi değerlenmesi halinde bu döngü bir anda bütün değerli metalleri yukarı taşıyabilir. O da 77’nin aşağısında günlük kapanışlar gelirse altın gümüş rasyosunda. ONS gümüş 23’ün üzerinde kapanışlar başlarsa orada bir işaret bir şey gelebilir. Özellikle enflasyonun kalıcılığı ve buna karşı çaresiz FED’i algılamaya başlarsa piyasa... Henüz bunu görmedik ama işte o fiyatlardan takip edeceğiz.”

Diğer taraftan, Teknik Analiz Uzman Tunç Şatıroğlu, istense dolar kuru düşerdi yorumunda bulundu. Şatıroğlu, “Dolar/TL yükseliş trendinde devam ediyor. Faiz indirimlerinin devam edeceği ve TL'nin daha da değersizleşmesinin tercih edildiği anlaşılıyor. İstense kur düşerdi.” dedi.