Dolarda düşüş sürecek mi?

Dolarda düşüş sürecek mi?

Ekonomi yönetiminin sıkı para politikası sonucu dolardaki düşüş devam ediyor. Dolar/TL altı aydan sonra ilk kez 7 liranın altına kadar geriledi. Dolar 6,97 seviyesinden işlem görüyor. Peki dolarda başlayan düşüşün devam edip etmeyeceği merak konusu.

Ekonomi yönetiminin sıkı para politikası sonucu dolardaki düşüş devam ediyor. Dolar/TL altı aydan sonra ilk kez 7 liranın altına geriledi. Dolar 6,97 seviyesinden işlem görüyor. Peki dolarda başlayan düşüş devam edecek mi?

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ekonomist Stephen Roach, 2021 sonu itibarıyla doların küresel piyasalardaki düşüşünün yüzde 35 seviyesinde olacağı öngörüsünü tekrar ediyor.
 
Roach, “Dokuz vuruşluk bir beyzbol oyununun henüz üçüncü vuruşundayız" diyor. Roach, dolardaki düşüşün tahmin ettiği gibi olması durumunda ABD Başkanı Joe Biden'ın ilk yılına damga vuracak önemli bir uyarı olacağını söylüyor. Stephen Roach, dolarla ilgili olumsuz öngörüsüne gelen tepkilerin "başka bir alternatif olmadığına" odaklandığını aktarıyor ve buna itiraz ediyor. Bunun için Çin'in ulusal para birimi Yuan ve euroyu, hatta kıymetli madenleri ve kripto paraları örnek vermekte. ABD Merkez Bankası cephesindeki gelişmeler de doların seyrinde önemli bir rol oynuyor.


 
ABD'nin cari açık genişlemesini ve Fed'in yaklaşımını dengelemek için yabancı sermayeye gittikçe daha çok bağımlı hale gelmesi, doların zayıflamasını daha muhtemel hale getiriyor. Salgının hala sürmesi ve ekonominin çift dipli resesyonun eşiğinde olması, Biden yönetimini bir başka mali destek paketini benimsemeye zorluyor.  Bunun ekonomik sonuçlarından biri de doların düşmesi olarak saptanıyor!