Dolar'da sular durulmuyor

Dolar'da sular durulmuyor

Dolar/TL dün ağustos 2020 sonundan beri en düşük seviyelerine geriledikten sonra 7.30 etrafında dalgalı bir seyir izlemekte.

Bankacılar, piyasalarda haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda canlı olan risk iştahının yön belirleyici olmaya devam edeceğini vurguluyor.

Asya borsaları, yatırımcıların artan corona virüsü vakalarını ve ABD’deki siyasi çalkantıları göz ardı edip yılın ileriki bölümünde ekonomik toparlanma olacağını ummalarıyla rekor seviyelere yükselmiş durumda.

DOLAR
7,3361
(%-0,18)
EURO
8,9935
(%-0,33)
ALTIN
449,8268
(%-0,52)


Wall Street rekor seviyeye çıkarken, tahvil fiyatları ise Demokratların kontrolündeki yeni hükümetin ABD’deki ekonomik toparlanmayı hızlandırmak için büyük harcamalar ve borçlanmalar yapacağı yönündeki beklentiyle geriledi.

Piyasalarda Merkez Bankası’nın (TCMB) ve ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara ve piyasa dostu uygulamalara devam edeceği beklentisiyle TL’deki değer kaybının sona erdiğine dair tahminler de her geçen gün artıyor. TL son 2 yılın aksine son dönemde gelişmekte olan para birimlerine daha benzer ancak pozitif ayrışan bir seyir izliyor. Pozitif ayrışma zaman zaman daha çok değer kazancı olarak yansırken, bazen de dün olduğu gibi sert değer kayıplarının TL’de görülmemesi olarak da yaşanabiliyor.

Bankacılar dolar/TL’nin dün gördüğü en düşük seviyelerden yükselişinde küresel gelişmelerin belirleyici olduğuna ve TL’deki dün değer kaybının yüzde 0.1 ile gelişmekte olan ülke ortalamalarının çok altında olduğuna dikkat çektiler. Benzer para birimlerinde dün dolara karşı yüzde 2 civarında değer kaybı yaşandı. Piyasalarda TL’de ve TL cinsi yatırım araçlarında son 5 yıldır neredeyse aralıksız gerçekleşen değer kaybının duracağı 2021’de sınırlı da olsa değer kazancı beklentileri hakim. Son olarak bu hafta HSBC müşterilerine 7.1 hedefi ile TL’de yeni pozisyon önerdi.

Bankacılar dolar/TL’nin Kasım 2019’dan beri ilk kez bu hafta 200 günlük hareketli ortalamasının altına gerilemesinin önemine de dikkat çekiyorlar. 2019 yılını 5.95 civarında tamamlayan dolar/TL kasım başında Berat Albayrak’ın sürpriz istifası öncesi 8.58’e kadar yükseldiği biliniyordu.